Sport19 jul '12 17:27

KNVB gaat voor homovriendelijk voetbal

Auteur: Mijke Hurkx

De KNVB werkt aan een plan waardoor homoseksualiteit in de voetbalsport meer geaccepteerd moet worden.

Donderdag 11 oktober, op de nationale coming-out-dag, wordt het plan gepresenteerd. Dat maakte een woordvoerster van de voetbalbond donderdag bekend.

Gezamelijk plan
"Het onderwerp is de laatste periode een aantal keren ter sprake gekomen. We moeten hier iets aan doen, dat is duidelijk'', aldus de woordvoerster. "De enige manier is om dit probleem gezamenlijk aan te pakken, met allerlei betrokken organisaties.''

Bondsvoorzitter Michael van Praag van de KNVB heeft in juni rond de tafel gezeten met de Stichting Meer dan Voetbal, de alliantie Gelijkspelen, NOC*NSF, de John Blankensteijn Foundation, COC Nederland scheidsrechter Jeroen Sanders, oud-voetballer Wensley Garden en mensen van de website gay.nl. Tijdens de bijeenkomst hebben de betrokken partijen afgesproken aan het plan te werken om de acceptatie van homo's in het voetbal te bevorderen.

Veilig sportklimaat
"In feite streven wij allemaal naar hetzelfde: een open en veilig sportklimaat waarin iedereen zichzelf kan zijn en prettig kan sporten'', aldus de woordvoerster van de KNVB.

BNN
Omroep BNN werkt samen met de KNVB en zendt 4 augustus een thema-avond uit op televisie onder de naam 'FC Gay'. In de voetbalsport is homoseksualiteit vaak nog een taboe. BNN peilt onder meer meningen van supporters en voetballers zelf over het onderwerp. Van Praag is een van de gasten, net als oud-prof Garden. Garden maakte na zijn loopbaan als voetballer bekend homoseksueel te zijn.

,,Trainers en voetballers van clubs binnen het betaalde voetbal die zich kwetsend over homo's uitlaten moeten zich schamen en wat mij betreft worden ze door hun clubleiding op het matje geroepen'', zegt Van Praag in de uitzending, die al is opgenomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen