Sport8 dec '12 14:30

Acties tegen voetbalgeweld lopen goed

Auteur: BNR Webredactie

De acties tegen geweld op het voetbalveld lopen goed. Op de Facebook-pagina van de KNVB komen steeds meer meldingen van acties en ideeën binnen.

Dat zegt een woordvoerder van de nationale voetbalbond zaterdag. "We hebben het idee dat de acties door het hele land een succes zijn.''

Geen amateurduels
De KNVB gelastte dit weekend alle amateurvoetbalwedstrijden af naar aanleiding van de dood van een grensrechter uit Almere. Hij overleed nadat hij door jongens van een bezoekend voetbalteam meerdere malen was geschopt. De gewelddadige dood is in de gehele wereld onderwerp van gesprek in de voetbalwereld.

Bezinning
De KNVB riep de amateurclubs op om dit weekend met hun leden in gesprek te gaan over het geweld op de voetbalvelden en hoe ze dit in de toekomst kunnen voorkomen. Hoeveel clubs er precies aan dat verzoek gehoor gaven, kon de woordvoerster nog niet zeggen. "We monitoren de acties door het hele land, maar we verwachten pas na dit weekend met cijfers te kunnen komen.''

Stille tocht
Mogelijk komen er zondag 20 duizend mensen af op de stille tocht die in Almere wordt gehouden ter nagedachtenis aan de door geweld overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Dat zei Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, zaterdag in het Tros-radioprogramma Kamerbreed. Ze benadrukte dat de tocht alleen voor mensen uit Almere is.

De burgemeester hoopt daarmee dat de tocht niet uit de hand loopt. Daarnaast zei Jorritsma niet te verwachten dat er leden van Nieuw-Sloten mee zullen lopen. Daar speelden de jongens die Nieuwenhuizen dusdanig mishandelden dat hij overleed.

Boos op Schippers
Eerder op de dag werd duidelijk dat er bij SC Buitenboys, de club van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen, veel onvrede is over het tv-optreden van minister Schippers vrijdagavond bij Pauw en Witteman. Haar suggestie dat de omstanders bij de mishandeling alleen toekeken en niets hebben gedaan om het geweld te stoppen, is volledig onjuist, zo zei Buitenboys-voorzitter Marcel Oost tegen BNR.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen