Sport8 dec '12 10:30Aangepast op 8 dec '12 14:35

Buitenboys boos op minister Schippers

Auteur: Pieter van den Akker

Voetbalclub SC Buitenboys is boos op minister Schippers, die gisteravond in Pauw en Witteman suggereerde dat niemand heeft ingegrepen bij de mishandeling van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Dat is totaal niet waar, zegt voorzitter Marcel Oost tegen BNR.

De minister zei in het tv-programma (zie video onderaan) dat ze het 'verbijsterend' vindt dat niemand heeft ingegrepen. Oost reageert tegen deze zender: "We zijn vannacht rond een uur of 1 gebeld door een van de mensen die er heel dicht bij betrokken was. Die was huilend aan de lijn: 'wat zegt dat wijf allemaal'? Zij ziet een foto en daar reageert ze op. Stilstaand beeld hè."

De boze Oost gaat verder: "Als je nou zo'n functie hebt vind ik niet dat je 'vanaf een foto' dit soort dingen kan roepen. Want dan raak je gewoon mensen die daar emotioneel bij betrokken zijn. Dat kan gewoon niet, want het is ook niet waar. Er is genoeg gedaan."

Verdedigen
Volgens Oost is op de gepubliceerde foto van de fatale mishandeling duidelijk te zien dat er geprobeerd is Nieuwenhuizen te verdedigen. "Er zijn jongens uit elkaar gehaald. Dat het allemaal heel snel is gebeurd, dat is zo. Dan kan ze zeggen 'ik begrijp er niks van', maar dan moet ze eens met de mensen gaan praten die dat van heel dichtbij hebben meegemaakt. Die mensen heb ik ook gesproken."

Hij weet zeker dat er genoeg gedaan is, benadrukt hij nogmaals. "Deze mensen lopen ook van 'jeetje, ik kon niet meer doen'. De meneer die op de foto staat heeft boven Richard gelegen om hem te beschermen. Nando, de keeper, ligt op de grond ernaast omdat hij hem wilde beschermen. Die ook geschopt en geslagen. En dan krijg je zo'n opmerking van de minister. Dat kan gewoon niet."

Pijn
"Ze doet mij heel veel pijn als voorzitter van een voetbalclub, die op dit moment dingen moeten doen die niet in ons pakket van voorzitter zitten. Of laat ik het zo zeggen: dingen die je nooit hoopt mee te maken. Ik had haar liever woensdag bij Buitenboys gezien in plaats van dat ze dit zegt."

Volgens Oost was dat een goede aangelegenheid voor Schippers geweest om te zeggen 'ik ben blij hoe jullie ermee omgaan, kan ik iets voor jullie betekenen en kan ik wat mensen spreken, want dan kan ik de verhoudingen inzichtelijk maken'. "Als ze dat verhaal had willen weten, dan had ze met de mensen moeten gaan praten die ermee te maken hebben. Dat doet ze niet. Nee, ze gaat vanaf een foto bij Pauw en Witteman zitten vertellen hoe zij denkt dat het is."

Te laat
"Er is genoeg gebeurd, maar het was te laat voor Richard. Dat is het probleem geweest. Het is ook gebeurd op een deel van het veld waar niet iedereen zomaar staat. Ik weet niet hoe de conditie is van mevrouw Schippers, maar als je 60-70 meter moet rennen, doe je dat niet in twee seconden. Als we dat wel doen, hadden we met z'n allen op de Olympische Spelen gestaan."

Zoon Nieuwenhuizen
Oost  hoopt snel met de minister in gesprek te gaan. Hij vindt dat zij zich moet laten informeren door de politie en 'mensen die het van dichtbij hebben meegemaakt'. "Dit is geen ongelukje of botsing op de A6 waarbij niemand gewond raakt. Dit heeft te maken met iemand die is overleden, dan ga je dat soort dingen niet roepen. Zijn eigen zoon is heel nadrukkelijk aanwezig op de foto. Ga je dan tegen die jongen zeggen dat hij niks gedaan heeft? "


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen