Sport24 apr '13 08:06

Enorme vlek op kampioenschap van Barça

Auteur: Pieter van den Akker

"De Catalanen zijn wel zo eerlijk om te zeggen dat Bayern veel beter was." Volgens Jurriaan van Wessem, voetbaljournalist en gespecialiseerd in de Mediterrane landen, loog de Champions League-wedstrijd tussen Bayern en Barcelona er gisteravond niet om. "Een afdroogpartij."

Image

Het was een heel pijnlijke wedstrijd voor de Spanjaarden, zegt Van Wessem op BNR. "Wat mij het meest opviel was het gemak waarmee Bayern Barcelona volledig in de hoek zette en kon toeslaan. Dat is iets waar veel tegenstanders van Barcelona jarenlang van hebben gedroomd en nu is het weer mogelijk."

De Duitsers zullen de glansvolle zege op de Spanjaarden beschouwen als de revanche voor een wedstrijd van vier jaar geleden. "Toen droogde Barcelona Bayern af met 4-0 en werd in München om de revolutie gepredikt. Die kwam toen, eerst met Van Gaal en daarna met Heynckes. Dit was eigenlijk de voltooiing van de revolutie: de macht is omgekeerd."

Barca komt scherpte tekort
De Zuid-Duitsers hebben de afgelopen jaren stevig gebouwd aan een ploeg met een eigen identiteit, zegt Van Wessem. "Zoals Barcelona dat de jaren ervoor heeft gedaan. Ze zijn fysiek veel sterker. Ik denk dat het Barcelona overkomen omdat ze in eigen land toch te weinig weerstand hebben gehad de laatste jaren. Dus komen ze op het allerhoogste niveau scherpte tekort."

Toch was er ook een belangrijke rol weggelegd voor de scheidsrechter, die enkele beslissingen nam waarbij je vraagtekens kunt plaatsen. "Daar is het iedereen het wel over eens, want de eerste drie goals hadden afgekeurd moeten worden", zegt Van Wessem daarover. "Maar er waren ook een paar penaltygevallen die niet werden gegeven. Dus de Catalanen zijn wel zo eerlijk om te zeggen dat Bayern veel beter was."

Vlek op kampioenschap
Volgens de Spaanse krant Marca is het een schandalige nederlaag voor de ploeg van Messi. El Mundo Deportivo, de krant van Barcelona, spreekt van een catastrofe. Spanjaarden die er nog rekening mee houden dat Barca in de return de schade kan repareren, hopen volgens de journalist tegen beter weten in. "Want dit Bayern is fysiek zo veel sterker. In de vorige ronde was het tegen Paris Saint-Germain ook een fysieke slag, waar Barcelona maar nét boven kwam drijven. Eigenlijk is het een enorme vlek op het kampioenschap dat over een maand gevierd zal worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen