Sport25 jun '12 12:32Aangepast op 25 jun '12 13:40

Olympische medailles komen uit vervuilende mijn

Auteur: Pieter van den Akker

De metalen waarvan de Olympische medailles worden gemaakt, zijn afkomstig uit een vervuilende mijn die een Amerikaanse milieuwet overtreedt. Dat heeft de Arabische tv-zender Al Jazeera uitgezocht.

Van de ertsen die voor de medailles in Londen worden gebruikt, is 99 procent afkomstig uit de Kennecott Mine in Salt Lake City in de staat Utah. Die mijn wordt uitgebaat door de Brits-Australische multinational Rio Tinto. 

Rechtszaak
Dat bedrijf staat op dit moment terecht voor het vijf jaar achter elkaar overtreden van een federale milieuwet in de VS: de Clean Air Act. De mijn is de grootste vervuiler in Salt Lake City, meldt Al Jazeera.

Volgens aanklagers in de VS maakt Rio Tinto zich schuldig aan luchtvervuiling. De uitstoot is groter dan wat maximaal is toegestaan. Justitie beweert dat kinderen in de staat Utah ademhalingsproblemen hebben door de intens vervuilde lucht, terwijl de Olympische sporters in Londen om het goud, zilver en brons strijden. Volgens een arts die is betrokken bij de rechtszaak tegen Rio Tinto moet de uitstoot worden verminderd om de gezondheid van de bevolking te verbeteren.

Groen?
De Spelen in Londen zijn in de aanloop naar de openingsceremonie op 27 juli meermaals de 'groenste Olympische Spelen ooit' genoemd. Volgens het Olympisch Comité is er geen enkele reden om daaraan te twijfelen. Het Comité houdt vol dat er niets te onderzoeken is: "We zijn helemaal tevreden over Rio Tinto."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen