Sport10 aug '12 13:38

Video | Nederlandse dominantie in het vrouwenhockey

Auteur: Anne-Greet Haars

De Nederlandse hockeyvrouwen kunnen vanavond voor de derde keer goud halen op de Spelen. En dat terwijl het dameshockey pas in 1980 aan het olympisch programma is toegevoegd.

Oranje wint goud in Beijing
Oranje wint goud in Beijing

De hockeydames hebben, met uitzondering van 1980 vanwege de boycot van de Spelen in Moskou, zeven keer meegedaan. Naast de twee gouden medailles, is er ook één keer zilver en drie keer brons gewonnen. Slechts één keer viel de ploeg buiten de prijzen: in 1992 werden ze zesde.

Los Angeles
De Spelen in Los Angeles, 1984, waren voor de hockeyster de olympische vuurdorp. Het toernooi begon moeizaam, maar uiteindelijk bereikte het team als topfavoriet de finale. Tegen Australië scoorde het team twee keer uit de stafcorner en won met 2-0.

Beijing
Het tweede goud van Nederland werd vier jaar geleden op de Spelen in Beijing gewonnen. Toen werd de finale met 2-0 gewonnen van China. Acht speelsters van de huidige selectie waren daarbij.

Tegenstander
De opponent van vanavond, Argentinië, won dat toernooi brons, maar versloeg Oranje twee jaar geleden wel op het WK. Nederland verloor met 3-1.

Opvallendste speelster aan Argentijnse zijde is Luciana Aymar. Ze veroverde al twee wereldtitels en werd zeven keer uitgeroepen tot beste speelster ter wereld. Eén overwinning ontbreekt nog op haar indrukwekkende erelijst: olympisch goud. Daar wil de vedette uit Rosario vandaag op haar 35e verjaardag in de finale tegen Oranje een einde aan maken. “Dat zou een droom zijn die uitkomt'', zei Aymar.

“In de finale zullen we een heel sterk team moeten kloppen, maar Oranje is niet onverslaanbaar zoals vier jaar geleden in Beijing, ze hebben nu de nodige jonge speelsters.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen