Sport24 jan '13 11:03

'Niveau Hockey India League hoger dan Nederlandse competitie'

Auteur: Anne-Greet Haars

Eind vorig jaar ging oud-international Floris Evers voor 31.000 euro onder de hamer. Via een veiling maakte hij een exotische transfer naar Ranchi Rhinos voor de Hockey India League (HIL).

Samen met andere toppers uit Nederland komt hij nu een paar weken uit in deze Indiase competitie, die één maand duurt. Maar deze competitie is wel blijvend, vertelt Evers donderdag op BNR. "Ik heb een contact van drie jaar, dus ze verwachten dat ik de komende drie jaar elk jaar een maand op bezoek kom."

Indiase hockey
Het idee achter de Hockey India League is om het niveau van de Indiase hockey weer omhoog te trekken. Het niveau van het Indiase hockey is een beetje afgedwaald, legt Evers uit. "In de jaren 70 waren ze top, maar bij de afgelopen Olympische Spelen zijn ze 12e geworden. Ze willen met behulp van internationale spelers het hele niveau omhoog krikken. En dat gaat lukken."

Nederlanders
In totaal doen er vijf teams mee aan de Hockey India League. De spelers van de teams zijn via een veilig gekocht, gespekt door geld uit het Indiase bedrijfsleven. Per team mogen er 14 spelers uit India en 10 spelers uit het buitenland meedoen. Naast Evers doen er voor Nederland nog 7 spelers mee: Teun de Nooijer, Wouter Jolie, Sander Baart, Marcel Balkestein, Jeroen Hertzberger, Jaap Stockmann en Pirmin Blaak. De Nooijer verdient het meeste aan de competitie: 66.000 euro.

Evers vindt het niveau tussen zijn team in Amsterdam en het niveau van zijn huidige team in India, Ranchi Rhinos, vergelijkbaar. "Maar het niveau van de andere teams in deze competitie ligt hoger, dus ik denk dat deze competitie beter is dan de Nederlandse."

Wereldreis
De oud-international heeft voor deze competitie zijn wereldreis onderbroken. "Na drie maanden raakte ik weer een stick aan. Dus ik kan me hier ook voorbereiden op de Nederlandse competitie."

"Het schema is best intensief. We spelen 14 wedstrijden in een maand en bijna om de dag reizen we iets van 10 uur in totaal, om van Ranchi naar Punjab of Delhi te gaan. Dus het is veel reizen, hockeyen, eten en slapen."

Veel publiek
De hockeyers trekken veel bekijks: de stadions zitten bomvol, aldus Evers. "Er zitten zelfs mensen op de daken van huizen om in het stadion te kijken."

Gerelateerde artikelen