Sport6 jul '12 21:34

Droomfinale op Wimbledon: Murray vs Federer

Auteur: Harmen Simon Teunis

Wimbledon heeft eindelijk de droomfinale waar het Londense grastoernooi al jaren naar smacht.

De Britse tennishoop Andy Murray mag het in de finale van het grastoernooi opnemen tegen de Zwitserse grootmeester Roger Federer. Voor de 25-jarige Murray is het zijn eerste finale op het heilige gras van Londen. Voor Federer is het iets minder bijzonder; de 30-jarige Federer staat al voor de achtste keer in de finale.

Murray verslaat Tsonga
De opwinding was groot en de vreugde bij de fans uitzinning, want met Murray staat er na 74 jaar eindelijk weer een Brit in de eindstrijd. De Schot versloeg vrijdag de Fransman Jo-Wilfried Tsonga in vier sets: 6-3 6-4 3-6 7-5. Federer was in de andere halve finale superieur tegen Novak Djokovic; hij zette de Servische nummer 1 van de wereld in vier sets opzij: 6-3 3-6 6-4 6-3.

Murray begon sterk aan de partij. Vooral zijn service liep uitstekend en die voerde hem naar winst in de eerste twee bedrijven. Maar Tsonga vocht terug. De acrobatische Fransman profiteerde van een lichte terugval bij Murray en trok de derde set naar zich toe. In de vierde set nam de publiekslieveling weer het initiatief. Hij hield het hoofd koel en rondde de partij fraai af door de opslaggame van Tsonga te winnen.

'Kalm blijven moeilijk'
"Er is heel veel druk en stress. Het moeilijkste is om kalm te blijven en me steeds weer te concentreren op het volgende punt", zei Murray, die uiterlijk vrij onbewogen leek. "Ik kan moeilijk uitleggen hoe ik me voel. Het is zowel opluchting als opwinding. Het was toch wel emotioneel."

Murray won nog nooit een grandslam, Federer heeft al 16 grandslamtitels achter zijn naam, waarvan hij er zes in Londen veroverde. Hij kan zondag bij winst op gelijke hoogte komen met de Amerikaan Pete Sampras, die zeven keer Wimbledon won.

Federer verslaat Djokovic
Voor de eerste keer troffen Federer en Djokovic elkaar op gras. De Zwitser was volgens de statistieken in het nadeel, want hij had de laatste zes van de zeven ontmoetingen verloren van de Serviër.

In de partij werd al snel duidelijk dat de 30-jarige magiër uit Basel het beste van het spel had. Ook al gaf hij de tweede set uit handen, Federer bestookte zijn opponent voortdurend met machtige services en sublieme passeerslagen. De partij duurde nog geen 2,5 uur en eindigde in 6-3 3-6 6-4 6-3.

Federer zei het zelf: "Ik heb fantastisch getennist. Novak speelde ook goed in de eerste twee sets, maar in de derde set lag duidelijk de sleutel. Ik kreeg breekpunten en slaagde erin mijn spel naar een hoger niveau te brengen. Ik had het naar mijn zin."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen