Sport13 nov '12 07:51Aangepast op 13 nov '12 09:10

Slideshow | Djokovic klopt Federer

Auteur: Anne-Greet Haars

Tennisser Novak Djokovic heeft voor de tweede keer in zijn carrière de ATP World Tour Finals gewonnen. De nummer 1 van de wereld versloeg maandag in de finale titelverdediger Roger Federer.

De 25-jarige Serviër versloeg Federer in twee sets: 7-6 (6), 7-5.  "Het was een hele mooie finale", vertelt Kristie Boogert,  oud-tennister tenniscommentator voor Sport1. "Het was een mooi einde van een lang tennisseizoen."

Djokovic won al zijn partijen in de 02 Arena van Londen, waar de acht beste tennissers van dit seizoen om de hoofdprijs streden. Alleen de Spanjaard Rafael Nadal, de nummer 4 van de wereld, ontbrak vanwege een knieblessure.

Kroon
Voor Djokovic was de winst een kroon op een fantastisch seizoen. Hij begon het jaar met winst van de Australian Open en schreef maandag ook het slottoernooi op zijn naam, de ATP World Tour Finals. "Dit was een fantastisch seizoen'', jubelde tennisser Novak Djokovic na zijn zege in de finale op Roger Federer. "Ik had het jaar niet beter kunnen beginnen én eindigen.''

Vechtlust
De Serviër toonde maandagavond in het gevecht tussen de nummers 1 en 2 van de wereld weer eens aan over vechtlust en veerkracht te beschikken. In de eerste set werd Djokovic in de tweede game gebroken, maar hij vocht zich terug en mocht op 5-4 zelf voor de set serveren. Federer toonde daar zijn klasse door terug te breken, waardoor uiteindelijk een tiebreak noodzakelijk werd. Daarin toonde Djokovic zich de sterkste.

In de tweede set leverde Djokovic opnieuw meteen zijn service in, maar weer knokte hij zich terug. Federer had op 5-4 twee setpoints, maar verspeelde die en moest uiteindelijk de game afstaan aan Djokovic. De Zwitser leek even van slag, maakte voor zijn doen ongewoon veel foutjes en die strafte Djokovic genadeloos hard af: 7-5.

Locaties
"Iedereen wil het eindejaarstoernooi winnen, maar het is het einde van het seizoen dus het is maar net hoe fit alle spelers zijn. Maar het is de afgelopen jaar verplaatst: het is paar keer in de VS en in Shanghai geweest. Nu is het in Londen en dus heb je weinig tijdsverschil: daarom leeft het ook meer", vertelt Boogert.

Het toernooi zal nog jaren in Londen blijven. "Het is verlengd tot en met 2015, dus we kunnen de aankomende jaren nog genieten van de 02 Arena. Het is werkelijk een schitterende arena om in te spelen."

Afgelopen tennisjaar
"Dit is het jaar geweest waarin de top vier spelers allemaal een Grand Slam hebben gewonnen. Dat is vrij uniek. Het is een mooi seizoen geweest, maar het is wel spijtig dat Nadal de tweede helft van het seizoen niet in actie is gekomen. Het siert Federer wel dat hij zegt dat elk toernooi zonder Nadal toch anders is", legt Boogert uit.

Gerelateerde artikelen