Oostenrijkse wedkantoren willen onderzoek naar wedstrijden Eredivisie
Het Oostenrijkse alarmeringssysteem voor matchfixing in het betaalde voetbal wil dat de KNVB een handvol duels gaat onderzoeken. Het systeem van Oostenrijkse wedkantoren registreert alle opvallende weddenschappen.
Oostenrijk heeft één van de meest liberale gokmarkten van Europa. Daardoor zijn juist daar veel grote en kleine wedkantoren waar zo'n beetje op alles gewed kan worden wat een voetbalwedstrijd te bieden heeft. Dus niet alleen op de eindstand en tussenstand, maar ook wie de eerste kaart van de wedstrijd krijgt, welke kleur die kaart heeft en in welke minuut die kaart gaat vallen.
Onwaarschijnlijke weddenschappen
Die vele mogelijkheden hebben er toe geleid dat er in Oostenrijk soms flinke bedragen worden ingezet op onwaarschijnlijke weddenschappen. Maar bovengemiddeld vaak blijkt dat spelers dergelijke duels beïnvloeden in ruil voor geld. Zo spelen er momenteel in Hongarije, Oostenrijk, Duitsland, Spanje en Italië onderzoeken en rechtszaken. Om financiële schade te beperken hebben Oostenrijkse wedkantoren een onderling waarschuwingssysteem, waarbij ongewone wedtransacties oplichten.
En daaruit zijn de laatste jaren een handvol Nederlandse duels naar boven gekomen - die in handen zijn van BNR Nieuwsradio. De voorzitter van de Oostenrijkse koepel van wedkantoren is er dan ook zeker van dat ook Nederlandse wedstrijden beïnvloed worden.
Geen aandacht
Maar aandacht voor de uitkomsten van het Oostenrijkse alarmeringssysteem, heeft de KNVB eigenlijk niet, zegt Rudolf Stinner, een voormalige werknemer van de UEFA en onderzoeker van goksyndicaten. Op basis van zijn analyse is er een handvol Nederlandse wedstrijden die verdacht zijn en onderzocht moeten worden; ook al is er nog niks bewezen.
Ook de Oostenrijkse Nederlander Frenkie Schinkels, bekende voetbaltrainer in Oostenrijk, denkt dat het probleem zich in Nederland voordoet. "Nederlanders zijn niet anders dan anders. Ik denk zelfs dat dit syndicaat is begonnen in Nederland."
En Schinkels weet waarover hij spreekt. In Oostenrijk heeft hij justitie tekst en uitleg gegeven over wat hij als trainer heeft meegemaakt. "Ik ben zelf als trainer ook benaderd en ik heb gezegd: snel wegwezen".
Laag clubsalaris
De oud-kampioen en bekerwinnaar vermoedt dat managers steeds vaker spelers goedkoop onderbrengen bij clubs, maar dan vervolgens via matchfixing het lage clubsalaris van de spelers op krikken door ze af en toe rare dingen te laten doen in voetbalwedstrijden.