Sport22 sep '12 18:16

Vos wereldkampioene op de weg

Auteur: Melvin Captein

Marianne Vos in Valkenburg wereldkampioene wielrennen op de weg geworden. Het is de tweede keer in haar loopbaan dat de Brabantse de beste van de wereld is.

Vos reed op ruim twee kilometer van de finish, tijdens de laatste beklimming van de Cauberg, weg bij haar medevluchters en kwam solo over de finish in Valkenburg.

De Brabantse beleefde een ongekend goed jaar waarin ze ook wereldkampioene veldrijden werd, de wereldbeker won op de weg en zegevierde in de olympische wegrace. Vos werd na haar eerste wereldtitel in 2006 vijf keer op rij tweede.

Vos had zelf de beslissende ontsnapping op touw gezet. Ze kreeg in de kopgroep hulp van Anna van der Breggen, maar trof daarin ook de Italiaanse titelverdedigster Giorgio Bronzini die haar de afgelopen twee jaar klopte.

Met vlag en wimpel
Vos was in Limburg echter oppermachtig, want toen ze op twee kilometer van de streep op de pedalen ging staan, kon niemand haar volgen. Het gaf haar de kans een Nederlandse vlag uit het publiek aan te nemen en daarmee over de finish te rijden. "Ik zag iemand staan met die vlag en dacht: wat is er nou mooier dan in eigen land kampioen worden en dan die vlag meedragen'', zei de Brabantse in een eerste reactie. ,,Ik doe dit dan wel voor mezelf, maar ook voor het team, voor alle toeschouwers en voor heel Nederland.''

Vos toonde met name tijdens de laatste beklimming van de Cauberg, waarop ze iedereen uit het wiel reed, haar klasse. "Dit is zo geweldig. Die laatste keer de Cauberg deed zoveel pijn, maar ik wilde zó graag aanvallen. Ik voelde me echt goed. Als je dan zo'n ploegmaat bij je hebt die geweldig werk doet, kan ik het alleen maar op een mooie manier afmaken.''

Goed jaar
Eerder dit jaar werd Vos wereldkampioen veldrijden en veroverde ze in Londen de olympische titel op de weg. ,,Dit komt toch wel angstig dicht in de buurt bij Londen. Ik was bang dat dat nooit te overtreffen zou zijn, maar dit is ook fantastisch.''

In Valkenburg eindigde de Australische Rachel Neylan eindigde op tien seconden als tweede en pakte daarmee het zilver, de bronzen plak ging op 18 tellen naar Elisa Longo Borghini uit Italië. Van der Breggen kwam juichend als vijfde over de streep.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen