Sport25 mrt '12 20:24

Vijf keer goud, vijf keer zilver en vier keer brons [slideshow]

Auteur: Anne-Greet Haars

Het was de meest succesvolle WK-afstanden ooit met veertien medailles. De Nederlandse schaatsters wisten vijf keer goud, vijf keer zilver en vier keer brons binnen te slepen. Nooit eerder was de oogst zo rijkelijk.

Eerste dag: brons
Op donderdag begon de 14e editie van de WK-afstanden. Op deze dag opende Ireen Wüst de medaillereeks door op de 3000 meter brons te pakken. De Tsjechische Sablikova pakte de wereldtitel en de Duitse Stephanie Beckert werd tweede.

Bij de 1500 meter van de heren viel er geen één Nederlander in de prijzen. De Canadees Denny Morrison werd wereldkampioen. Het zilver was voor de Rus Skobrev en het brons ging naar de Noor Håvard Bøkko.

Vrijdag: twee goud, drie zilver en één brons
Op de tweede dag stonden er drie afstanden op het programma. De 1000 meter werd gewonnen door WK-sprint winnaar Stefan Groothuis. De schaatser uit Gelderland kwam tot een tijd van 1.08,57 en bleef daarmee in een direct duel zijn teamgenoot Kjeld Nuis voor. Beide Nederlanders verwezen de Amerikaan Shani Davis (1.08,83) naar de derde plek.

Sven Kramer won voor de vierde keer de vijf kilometer en Bob de Jong werd tweede. In een ouderwets kolkend Thialf, dat tot de nok toe was gevuld terwijl het buiten bijna 20 graden was, daagde Bob de Jong zijn rivaal tot het uiterste uit. De Leimuidenaar kwam in de voorlaatste race tot een tijd van 6.15,26, waardoor Kramer wist dat hij tot het gaatje moest gaan om de titel te pakken.

Hét uithangbord van de schaatssport reeg de afgelopen jaren de successen aan elkaar, maar toch voelde de gouden plak die hij in Thialf om zijn nek kreeg gehangen bijzonder aan.

De 1500 meter voor de vrouwen kende geen Nederlandse winnares. De Canadees Nesbitt had al een fantastisch seizoen en wist opnieuw te imponeren op de 1000. De Canadees bleef in 1:57,07 titelverdedigster Ireen Wüst en Linda de Vries voor.

Zaterdag: één goud, één zilver en één brons
De eerste afstand van de dag was voor de vrouwen: de 1000 meter. Christine Nesbitt werd voor de derde keer op rij wereldkampioene op de 1000 meter. Het brons ging naar Margot Boer. De Canadese schaatsster behield in Thialf haar ongeslagen status dit seizoen door met een tijd van 1.15,16 het goud te claimen.

Bob de Jong won voor de vijfde keer goud op de tien kilometer. Hij bleef met zijn tijd van 12.53,90 Jorrit Bergsma bijna vier seconden voor en de Amerikaan Jonathan Kuck negentien seconden.

Op de 5000 meter voor vrouwen heeft de regerend Olympische kampioene Sablikova het goud gepakt. Ze was een stuk sneller dan de nummer twee, Stephanie Beckert, en nummer drie Claudia Pechstein. De beste Nederlandse was Diane Valkenburg; zij werd vijfde.

Slotdag: weer twee goud, één zilver en één brons
Op de laatste dag van de WK-afstanden won Nederland in Thialf twee keer goud op de ploegenachtervolgingen. Zowel de mannen als de vrouwen waren het snelste van de wereld.

Maar er werd ook een spektakel geleverd op de kortste afstand van het WK. Thijsje Oenema veroverde bij de vrouwen brons; wat de derde keer was dat een Nederlandse een bronzen plak verovert op een 500 meter WK-race.

Michel Mulder kwam een honderdste te kort om wereldkampioen te worden op de 500 meter op het wereldkampioenschap afstanden in Heerenveen 34,66 en pakte dus zilver. Wel schaatste hij in de tweede omloop een baanrecord.

2007
In 2007 kwam Nederland tot een medailleverdeling van 5-4-2 en ook in 1996 (5-1-3) en 1999 (5-3-7). Die twee laatstgenoemde edities waren relatief bekeken nòg succesvoller, aangezien de ploegachtervolging toen niet op het programma stond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen