Sport25 mrt '12 17:44Aangepast op 25 mrt '12 18:29

Mannen en vrouwen pakken goud op ploegenachtervolging

Auteur: Anne-Greet Haars

In navolging van de Nederlandse vrouwen hebben zondag ook de Nederlandse mannen het goud veroverd op de ploegachtervolging bij de WK afstanden.

Schaatsers Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij kwamen in Thialf tot een tijd van 3.41,43 en bleven daarmee de Amerikaanse ploeg twee seconden voor: 3.43,42. Het brons ging naar Rusland: 3.43,62.

Goed opgebouwde race
"De opbouw van de race was goed'', zo oordeelde Kramer, die samen met Verweij en Blokhuijsen niet overdreven snel van start ging. "Ten opzichte van de concurrentie kunnen we de rit behoorlijk vlak houden en zo aan het einde nog winst pakken.''

"We zijn op de goede weg. Als schaatsers worden wij afgerekend op de dingen waar wij verantwoordelijk voor zijn. Dat is goed'', aldus Kramer.

Vrouwen ploegenachtervolging
De Nederlandse schaatssters hebben zich zondag in Thialf tot wereldkampioen op de achtervolging gekroond. Ireen Wüst, Diane Valkenburg en Linda de Vries kwamen in Heerenveen tot een tijd van 2.59,70 (baanrecord) en versloeg daarmee de Canadese ploeg, die als topfavoriet van start was gegaan: 3.00,51.

Zilveren medaille
Michel Mulder dacht zondag heel even de wereldtitel op de 500 meter binnen te hebben. De Nederlandse schaatser kwam uiteindelijk echter één honderdste van een seconde tekort ten opzichte van winnaar Mo Tae-bum uit Zuid-Korea. ""Meer kon ik niet doen'', aldus Mulder. "Van zo'n tijd had ik niet durven dromen.''

Brons Oenema
Schaatsster Thijsje Oenema heeft zondag bij de WK afstanden brons veroverd op de 500 meter
. Het is de derde keer idat een Nederlandse een bronzen plak verovert op een WK-race 500 meter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen