Sport9 feb '12 12:20Aangepast op 9 feb '12 13:31

RvC Ajax stapt op

Auteur: Karin Backx

De raad van commissarissen van Ajax is opgestapt. Na lang gesteggel heeft de uitspraak van de rechter van dinsdag het lot van de RvC definitief bezegeld.

Het vertrek van Ten Have, Römer, Olfers en Davids komt niet als een verrassing. De vier hadden de vijfde commissaris, Cruijff, flink tegen de haren in gestreken door Louis van Gaal mondeling te benoemen als nieuwe directeur, zonder de roemruchte nummer 14 daarin te kennen.

Blind en Sturkenboom weg
Ook de sterk aan de RvC verbonden Danny Blind (technisch directeur ad interim) en Martin Sturkenboom (algemeen directeur) vertrekken bij Ajax. Zij hebben allebei besloten per direct hun functie neer te leggen.

Van der Aat en Slop
Daarmee is de feitelijke leiding van Ajax in handen van de statutaire directieleden Henri van der Aat en Jeroen Slop.

Kampen
Het is geen geheim dat Cruijff al jaren in onmin leeft met van Gaal. De twee Ajax-iconen hebben tegengestelde ideeën over met name de technische invulling van de voetbalclub. Zeer nadelig is dat beiden bekendstaan als koppig en dat de kans dat die twee heren samen zouden kunnen werken zeer klein was.

Kales
"Ik heb ernstige twijfels om commissaris te worden," zegt Kales tegen BNR Nieuwsradio. "Er moet een team komen van mensen die elkaar vertrouwen." Zijn grootste keuze als algemeen directeur of commissaris is oud-voetballer Theo van Duivenbode.

Uitspraak Gerechtshof
Afgelopen dinsdag is de benoeming van Louis van Gaal en Martin Sturkenboom door het Gerechtshof in Amsterdam verboden.
Het Gerechtshof oordeelde dat de vier commissarissen ten onrechte Cruijff buiten hebben gesloten bij hun besluit om Van Gaal en Sturkenboom te benoemen tot directeur van Ajax. Dat besluit is ongeldig.

BAVA
Vrijdagmiddag staat er een bijzondere aandeelhoudersvergadering gepland. Tijdens die bijeenkomst zou er worden besloten over het lot van de raad van commissarissen. De commissaris houden dus de eer aan zichzelf en hebben niet gewacht tot de vergadering. De verwachting was dat de RVC door de aandeelhouders zou worden weggestemd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen