Sport18 jan '12 12:08Aangepast op 18 jan '12 15:27

Gerechtshof beslist over toekomst Ajax

Auteur: Edme Koorstra

Woensdagmiddag buigt het gerechtshof in Amsterdam zich over de vraag of Louis van Gaal en Martin Sturkenboom komend seizoen als directeur bij Ajax aan het werk kunnen.

Vorige maand beschouwde de rechtbank in Haarlem in een kort geding de voorgenomen benoeming van het duo als rechtsgeldig.

Toch schortte de rechter de beoogde aanstellingen op, omdat hij liever eerst ziet of de aandeelhouders nog vertrouwen in de huidige raad van commissarissen hebben.

Beroep
De NV Ajax en de vier commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Mirjam Olfers tekenden beroep aan tegen deze uitspraak in het geding, dat medecommissaris Johan Cruijff en veel bekende jeugdtrainers van de Amsterdamse club tegen hen hadden aangespannen. Ze krijgen uiterlijk 9 februari duidelijkheid van het gerechtshof.

Algemene vergadering
Toevallig of niet heeft Ajax voor 10 februari een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders (BAVA) uitgeschreven, waarin de vertrouwensvraag over de huidige raad van commissarissen centraal staat. Het kan bijna niet anders of Ten Have, Davids, Römer, Olfers en ook Cruijff moeten dan het veld ruimen.

De vereniging Ajax, met 73 procent grootaandeelhouder, veel kleine aandeelhouders en de grootste supportersverenigingen hebben de afgelopen maanden namelijk herhaaldelijk aangedrongen op het vertrek van alle commissarissen. Ze willen dat alleen Cruijff in een andere functie behouden blijft voor de club.

Onbeantwoord
Het lijkt erop dat Ten Have, Davids, Römer en Olfers het verzoek om te vertrekken tot 10 februari onbeantwoord laten. Minimaal een dag eerder krijgen ze dus van het gerechtshof in Amsterdam duidelijkheid over de voorgenomen benoemingen van Van Gaal en Sturkenboom, die nu al als interim-directeur bij Ajax werkt.

Belangen
Cruijff en zijn bevriende jeugdtrainers zijn faliekant tegen de komst van Van Gaal. De legendarische nummer 14 botste niet alleen op het persoonlijke vlak met de trainer, die vorig seizoen moest vertrekken bij Bayern München. Cruijff en zijn volgelingen stellen tijdens de opleiding graag het individu centraal, terwijl Van Gaal liever eerst aan het teambelang denkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen