Sport20 aug '12 14:37Aangepast op 21 aug '12 06:24

Nog maar één eredivisieclub in financiele gevarenzone

Auteur: Arjan Meesterburrie

Doordat Nederland zo streng is bij het controleren van voetbalbegrotingen, verliest de eredivisie steeds meer terrein op de rest van Europa. "Een moeilijke situatie", erkent de KNVB.

Steeds meer voetbalclubs ontworstelen zich aan hun financiele problemen. Uit de eredivisie staat alleen nog NAC onder verscherpt toezicht van de KNVB. "In het verleden was het nog dat de kosten voor de baten uitgingen, maar nu is het toch meer de tering naar de nering zetten", zegt bestuurssecretaris Mark Boetekees van de KNVB tegen BNR.

Anders dan in vrijwel overal elders in Europa beoordeelt de KNVB de financiële situatie van de clubs een aantal keer per jaar streng door middel van een puntensysteem met de bedoeling het voortbestaan van de clubs en de competies te waarborgen.

Europese concurrentie
Maar zo lang Nederland het braafste jongetje van de klas blijft op het gebied van financien, verliest de eredivisie wel steeds meer terrein ten opzichte van andere Europese competities: "Dat is een moeilijke situatie", erkent Boetekees bij BNR Paul van Gessel.

"Maar we weten allemaal dat de UEFA met regelgeving is gekomen, Financial Fairplay [...] We zijn er nog niet, maar het is al verbeterd. Met ingang van volgend seizoen zal ook de break-even-regel in werking zijn getreden. Daar zullen ook de effecten van te zien zijn."

Manchester United
Manchester United kampt met een miljoenenschuld, maar trekt toch flink de portemonnee voor Robin van Persie. Dat is volgens Boetekees niet anders op dit moment: "Je moet sowieso kijken naar de inkomsten-structuur en ook naar de kosten-structuur als je een parallel wil trekken met Engeland. Die is natuurlijk heel anders dan bij ons in Nederland."

Maar dat zal met UEFA's Financial Fairplay veranderen, hoopt de KNVB.

NAC, FC Dordrecht en Helmond Sport
Behalve NAC zitten ook FC Dordrecht en Helmond Sport uit de Jupiler League nog in de gevarenzone, de zogeheten categorie 1.

Clubs in die categorie moeten aan de hand van een plan van aanpak werken aan hun financiële herstel en binnen 3 jaar promotie hebben gemaakt naar een veilige categorie. De tijd begint te dringen voor NAC, Dordrecht en Helmond Sport, want ze zitten al sinds 2010 in de gevarenzone.

Van 13 naar 3
Van de huidige eredivisieclubs werden een jaar geleden ook nog Feyenoord, NEC, Roda JC, Willem II en PEC Zwolle ingedeeld in categorie 1, maar die hebben de ernstigste financiele problemen inmiddels opgelost. Tijdens de vorige meting, in mei van dit jaar, stonden nog zes clubs onder verscherpt toezicht van de KNVB. Vorig jaar augustus waren dat er dertien.

Gezonde clubs
Tot de meest gezonde categorie behoren negen clubs, waaronder de topploegen Ajax, PSV en FC Twente. Uit de Jupiler League zijn Almere City FC, Go Ahead Eagles, FC Eindhoven, FC Oss, Telstar en FC Volendam financieel gezond bevonden. De andere 23 clubs zitten in categorie 2.

Gerelateerde artikelen