Sport12 mrt '12 17:13Aangepast op 12 mrt '12 18:48

Brands: ontslag Rutten onvermijdelijk

Auteur: Bart Tuinman

Volgens technisch manager Marcel Brands was het ontslag van PSV-coach Fred Rutten onvermijdelijk. "Er kwam sinds vorige week een onmenselijk grote druk op de ploeg, dan moet je een keuze maken".

De druk kwam volgens Brands vooral van buitenaf. "Kijk alleen maar naar hoeveel media er zijn vandaag, dan weet je genoeg", zegt Brands tegen BNR.

Criteria
De resultaten van de club speelden volgens de technisch manager ook zeker een rol. "We hebben gekeken naar de periode vanaf de winterstop en als je wat langer kijkt, is het probleem dat het drie jaar achtereen mis is gegaan".

Rutten
Rutten liet volgens Brands niet veel van zijn emoties zien. "Enerzijds was hij heel professioneel, van de andere kant weet ik ook wel hoe hij zich van binnen voelt. Dat maakt het ook moeilijk, omdat emotioneel en rationeel heel dicht bij elkaar komt op zo'n moment".

Fred Rutten wilde zelf geen reactie geven op zijn ontslag.

Cocu en Faber
Het besluit om Rutten te ontslaan is door algemeen directeur Tiny Sanders bevestigd.  Sanders benadrukte dat Philip Cocu en Ernest Faber, nu nog trainer van FC Eindhoven, worden aangesteld om het lopende seizoen af te maken.

"Na de winterstop hebben we een matige reeks laten zien. Na de nederlaag tegen FC Twente was de vanzelfsprekendheid om met de technische staf tot een oplossing te komen weg. Na de nederlaag tegen NAC zagen wij geen teken van structureel herstel'', zegt Sanders.

Ten Hag weg
Ook assistenttrainer Erik ten Hag vertrekt per direct. Hij heeft zich solidair verklaard met de ontslagen Rutten.

Het vertrek van Fred Rutten was een kwestie van tijd, na de slechte resultaten van PSV de afgelopen tijd. In een week tijd verloor de ploeg drie keer op rij. Eerst vernederde FC Twente PSV in eigen huis (2-6), daarna was het Spaanse Valencia veel te sterk (4-2) en zondag ging PSV onderuit bij NAC (3-1)

Teleurstelling
De positie van Rutten stond al lange tijd ter discussie. Zo zei clubicoon Willy van de Kerkhof in mei vorig jaar al tegen BNR dat hij vond dat Rutten moest opstappen . De teleurstelling over de derde plaats op de eindranglijst van vorig seizoen en het mislopen van de voorronde Champions League was erg groot in Brabant.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen