Sport8 aug '12 17:02Aangepast op 8 aug '12 20:22

Springruiter Schröder naar barrage om zilver

Auteur: Mijke Hurkx

Springruiter Gerco Schröder is op de Olympische Spelen wint zilver. De Nederlander streed met de Ier Cian O'Connor in een barrage om de zilveren plak.

Schröder reed goed, maakte geen fouten en was snel. Zij concurrent deed het ook fantastisch... tot het laatste moment. De balk viel er af en het was duidelijk; zilver voor Nederland. Dat betekent goud voor de Zwitser Steve Guerdat, Schröder zilver en O'Connor gaat naar huis met brons.

Hoe het geschiedde
Hij wilde zijn hengst London al naar de stallen van het Greenwich Park brengen, toen bondscoach Rob Ehrens hem papiertje in de hand drukte. Toen Gerco Schröder zag dat daarop het parcours voor de barrage stond, vouwde hij het papiertje weer keurig op. Die extra omloop zou er voor hem toch niet komen, dacht de Tukker. Een half uur later veroverde Schröder in de barrage olympisch zilver.

Pech
In de eerste omloop waren liefst zes combinaties foutloos gebleken, terwijl de Nederlandse springruiter een strafpunt op zijn conto had wegens een minieme tijdsoverschrijding (0,9 seconde). "Ik dacht dat van die zes er op zijn minst drie combinaties foutloos zouden blijven en de medailles gingen verdelen'', erkende Schröder. Toen de ene balk na de ander in het mulle zand plofte, realiseerde hij zich dat zijn individueel toernooi er nog niet op zat.

Brons of zilver?
De Zwitser Steve Guerdat bleef als enige ook in de tweede heat foutloos met zijn in Nederland gefokte paard Nino des Buissonnets en claimde zodoende het goud. Schröder moest in de barrage met de Ier Cian O'Connor uitmaken wie zilver en brons kregen. De springruiter uit Tubbergen ging als eerste de ring in en legde het parcours foutloos af in 49,79 seconden. Toen O'Connor schijnbaar moeiteloos zijn paard over de hindernissen loodste, had Schröder zich al verzoend met de derde plek. "Ik dacht: 'hij is sneller, brons is ook mooi'.''

Toch zilver
De ruiter draaide zich om en ging zich klaarmaken voor de 'bronzen' huldiging, toen hij uit de reacties van het oranje-kamp kon opmaken dat O'Connor in de voorlaatste hindernis alsnog een fout maakte. "Dit is super'', reageerde Schröder met zijn kenmerkende nuchterheid.


Samen met zijn hengst London bezorgde hij Nederland de eerste individuele medaille in het springen sinds 2000, toen Jeroen Dubbeldam in Sydney het goud won, voor landgenoot Albert Voorn. Was de Tukker in de eerste omloop een fractie rapper geweest, dan was zelfs de olympische titel in het zicht geweest. Maar daar wilde Schröder niet meer aan denken. "Als ik wat sneller was rondgegaan, dan had ik misschien een fout gemaakt. Nee, ik ben blij met zilver.''

Vijf jaar geleden, toen Schröder zijn paard als 'jonkie' kocht, gaf hij de hengst bij wijze van grap de naam London. Want misschien zou het dier binnen een aantal jaar goed genoeg zijn om mee te doen aan de Spelen van 2012, in de Britse hoofdstad. ,,London heeft veel karakter, een goede instelling en hij vecht voor je in de ring'', omschreef hij zijn 'compagnon'. "Ik wist wel dat het een speciaal paard is, maar dat-ie hier twee zilveren medailles pakt, had niemand kunnen voorspellen. Of ik al een paard heb dat Rio heet? Nee, nòg niet.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen