Sport8 aug '12 21:33Aangepast op 8 aug '12 23:04

Martina dik door naar finale

Auteur: Mijke Hurkx

Churandy Martina is overtuigend door naar de finale van de 200 meter. De Nederlander liep in 20,17 seconden en werd zo, net als tijdens de kwalificaties, winnaar van zijn heat.

De eerste heat van Martina's favoriete afstand begon om 21.10 uur. Hij was ingedeeld in de derde heat in baan 7, met onder anderen zijn concurrenten Warren Weir en Maurice Mitchell. De race begon met een valse start, het betekende een diskwalificatie van Mathieu. Het betekende een nieuwe start met 7 atleten. Na een tweede start zette Martina een zeer overtuigende tijd neer.

Kwalificaties
Martina had ook tijdens de kwalificatieronde geen moeite. De Nederlander sprintte tijdens de kwalificaties in 20,58 seconden naar de finish.

Wereldrecordhouder Bolt sprintte in de tweede heat. De ongenaakbare Jamaicaan won zijn halve finale met speels gemak in 20,18. Hij aast op zijn tweede gouden plak op deze Spelen. De houder van het wereldrecord op de dubbele sprintafstand (19,19) liep zichtbaar met de handrem erop. Bolts landgenoot Yohan Blake ging met een tijd van 20,01 als snelste door naar de finale.

Finale
Martina heeft het nodige zelfvertrouwen, bleek vooraf aan de sprint. De NOS vroeg Martina vooraf aan de run of hij Bolt kan verslaan.  "Hij weet dat hij rekening met mij kan houden", was zijn reactie.

Martina was in Londen ook al aanwezig in de finale van de 100 meter. Op het koningsnummer eindigde de 28-jarige Antilliaan als zesde achter Bolt, die de olympische titel veroverde in 9,63.

Extra spannend
Bij de Spelen van Peking in 2008 passeerde Martina, die toen nog voor de Nederlandse Antillen uitkwam, als tweede de finishlijn bij de finale van de 200 meter. De atleet werd echter gediskwalificeerd omdat hij met een voet buiten de baan kwam. Nu hoopt Martina wel een medaille te winnen.

De finale is gepland voor donderdag om 21.55 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen