Sport18 mrt '12 19:06

"Nederlands olympisch geld is niet weggegooid"

Auteur: Marjan van den Berg

Is 'geld over de balk smijten' een nieuwe olympische discipline? Je zou het haast denken, nu Nederland al bijna 190 miljoen heeft uitgegeven aan de Spelen van 2028, terwijl nog helemaal niet duidelijk is of Nederland zich kandidaat stelt. Toch is het geld goed besteed, zegt sporteconoom Ruud Koning op BNR.

RTL Nieuws meldde zaterdag dat overheden in ons land al 188 miljoen euro hebben besteed om Nederlandse olympische ambities waar te maken.

Een aantal gemeenten en provincies maakt op eigen initiatief olympische dienstreizen naar Londen, Peking en Brazilïe. Ook gaat er geld op aan haalbaarheidsonderzoeken en lobbycomités.

Faciliteiten
Toch vindt Ruud Koning, sporteconoom aan de Rijksuniversiteit Groningen, dat er geen geld over de balk is gesmeten. Volgens hem bestaat de hoofdmoot van de 188 miljoen uit "upgrading van bestaande sportfaciliteiten".

Daar heeft iedereen plezier van, ook als de Spelen er niet komen, stelt hij: "Er zijn meerdere gevallen bekend van steden die uiteindelijk niet het bid om de Olympische Spelen hebben gewonnen en er toch heel veel plezier van hebben, omdat het je dwingt heel kritisch te kijken naar bestaande infrastructuur en faciliteiten. Parijs is daar een voorbeeld van."

Obesitas
Dat vindt Koning ook in deze tijden van bezuinigingen goed te verantwoorden: "Er zijn heel veel mensen die sporten in Nederland. Verder is obesitas een belangrijk probleem aan het worden. Als je nu niet investeert in gezondheid van mensen, en dat is een van de pijlers van het olympisch plan, dan komt die rekening later. Die rekening later zou wel eens vele malen groter kunnen zijn dan de investering nu."

Barcelona 1992
Ook vindt de sporteconoom het goed dat er gedegen onderzoek wordt gedaan naar het draagvlak onder de Nederlanders om mee te dingen naar de Spelen in 2028.

"Ik denk juist dat er voor dit mogelijke bid veel betere afwegingen worden gemaakt dan voor een eerder bid, toen Nederland heeft geprobeerd de Olympische Spelen van '92, die uiteindelijk naar Barcelona zijn gegaan, heeft gekregen", aldus Koning.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen