Voetbalclubs misleiden KNVB
Voetbalclubs in Nederland staan onder streng financieel toezicht, maar kunnen toch de regeltjes naar eigen wens ombuigen. In Limburg bijvoorbeeld hoeft Roda JC voorlopig even geen stadionhuur te betalen.
Hierdoor is het banksaldo van de club per 1 juni een half miljoen meer. En zal de KNVB de club eerder als financieel gezond betitelen. Als het saldo van voetbalclubs niet hoog genoeg is, kan de KNVB een licentie weigeren. En dat kan punten kosten, of zelfs uitsluiting van de competitie betekenen.
Roda-directeur Marcel van den Bunder zei daarover op L1: "Dat heeft te maken met de bankstand van het einde van het seizoen die een positieve impuls moet hebben, omdat het belang van de licentie en de continuïteit van Roda JC enorm belangrijk is. Het feit dat wij geen kredietfaciliteit hebben, betekent dat wij dat banksaldo juni moeten en willen realiseren."
Komt vaker voor
Oud-staatssecretaris Willem Vermeend was voorzitter van de werkgroep die onderzoek deed naar de financiële positie van clubs in het betaald voetbal. Hij zegt dat dit wel vaker voorkomt.
"We hebben tijdens ons onderzoek allerlei mogelijkheden aangetroffen van gemeenten die op enigerlei wijze een rol spelen bij het steunen van een club. In ons rapport staat keihard dat gemeenten buitengewoon terughoudend moeten zijn en dat het niet in het belang van het voetbal is. Betaalde voetbalclubs moeten de tering naar de nering zetten en uiteindelijk zelf financieel gezond worden, zonder steun van de overheid."
Vermeend gaat er vanuit dat de licentiecommissie van de KNVB ook deze werkwijze heeft bestudeerd. "Anders zou die licentie nooit afgegeven zijn. Ik neem dat dit echt onderzocht is. Het komt wel vaker voor dat je uitstel van betaling krijgt, of dat je de betalingen opschort. Dat gebeurt in het bedrijfsleven ook. Dus ik neem aan dat dit onderkend is."
Truc
De oud-staatssecretaris zegt ook dat het wel erg veel weg heeft van een truc. "Maar aan de andere kant weet ik ook hoe de licentiecommissie werkt. Dat gaat niet over een nacht ijs. Men kijkt ook naar de voorgaande jaren en de prognoses. En vervolgens wordt een licentie alleen maar afgegeven als helder is dat de club dit seizoen gewoon uit kan voetballen op een financieel gezonde manier."
Bart Bruin, forensisch accountant en directeur van Integis, vindt dit geval een typisch geval dat maar weer eens bevestigt dat de voetbalwereld volstrekt verschilt van de echte wereld. "Dat heeft ook alles te maken met het feit dat een normale onderneming gericht zijn op het behalen van winst. Dat is bij voetbalclubs niet echt de hoogste prioriteit. Daar kijkt men vooral naar de resultaten. Dat leidt tot een bijzonder soort van financieel opportunisme."
Uitstel of afstel
Hij zet vraagtekens bij de casus Roda JC. "De eerste vraag die je kunt stellen is of er sprake is van uitstel of afstel. Als er sprake is van uitstel betekent dat nog steeds dat er een schuldpositie op de balans is en dat het geen invloed heeft op het vermogen, noch op het resultaat. Het heeft er de schijn van dat er sprake is van afstel. En dat is de enige manier dat je de vermogenspositie en de liquiditeitspositie kunt verbeteren."
Op de vraag of dit een wenselijke manier is voor clubs om hun banksaldo te verhogen, reageert Vermeend kort. "Het antwoord is nee. We hebben zelfs geconstateerd in ons rapport dat het helemaal onwenselijk is dat de gemeente op enigerlei wijze steun zal verlenen."
Concurrentievervalsende steun
Maar er is nog een probleem als blijkt dat dit het geval is. "We moeten ons realiseren dat de staatssteun regels van Europa hierop van toepassing zijn. Dus stel dat er sprake is van afstel, dan loop je ook nog het risico dat Europa aan de bel trekt om te kijken of er sprake is van concurrentievervalsende steun. Ook daar ligt een probleem. Ik neem aan dat men daar goed naar gekeken heeft en dat het uitstel zal zijn."
Of het nou afstel of uitstel is maakt voor Bruin niet uit. Volgens hem doen clubs er niet goed aan hun banksaldo op deze manier kunstmatig hoog te houden. "Ik zeg dat dit een überhaupt een kortetermijnoplossing is en absoluut geen toegevoegde waarde heeft voor een langetermijnvisie."