Sport8 jan '12 16:59Aangepast op 8 jan '12 22:18

Koning Kramer is terug [update] [slideshow]

Auteur: Fleur de Bruijn

Sven Kramer is op het EK in Budapest voor de vijfde keer Europees kampioen geworden door in de afsluitende tien kilometer directe concurrent Blokhuijsen te verslaan.

Na 25 rondes kwam Kramer als eerste over de streep in een tijd van 13.45,07. Met nog vier rondes te gaan, was het verzet van de 22-jarige Blokhuijsen definitief gebroken. Blokhuijsen, die uiteindelijk die 13.52,48 noteerde, had na de 1500 meter nog een kleine voorsprong op Kramer van 1,12 seconden. In een rechtstreeks duel reden beide heren uitstekend. Ze lieten hun concurrenten ver achter zich.

Protest Noorse bond
De Noord Havard Bokko werd derde op de 10 kilometer in 14.02,83. In het eindklassement pakte hij het brons. De einduitslag kwam nog even op losse schroeven te staan toen de Noorse schaatsbond direct na de rit van Kramer en Blokhuijsen protest aantekende: Blokhuijsen had volgens hen een blokje aangeraakt tijdens de rit. En Kramer eindigde met een zogenaamde kickfinish. Volgens de officiële regels van de internationale schaatsbond mag dit niet, maar het protest werd niet gehonoreerd.

Kramer kasteelheer Budapest
Kramer reageerde opgetogen na zijn overwinning: "Ik ben er blij mee. Het is onwijs speciaal als je na zo'n kloteperiode op zo'n manier terug kan komen." Kramer vertelde tegen de NOS dat het niet vanzelf ging: "Het deed pijn, maar ik ben gewoon door blijven rammen."

Overige Nederlanders
Koen Verweij eindigde in het klassement als vijfde en Ted-Jan Bloemen werd zesde. Sven Kramer probeerde tijdens het EK de druk van de favorietenrol bij Blokhuijsen te leggen. Na de 500 meter zei de Fries weinig vertrouwen te hebben in de eindoverwinning. Uiteindelijk won hij daarna drie afstanden op rij.

Bijna bij Ritsma
Dit is de 29e titel voor een Nederlandse schaatser. Rintje Ritsma is recordhouder: de Fries werd zes keer Europees kampioen. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen