Sport29 jan '12 22:42Aangepast op 29 jan '12 23:12

Yu pakt wereldtitel sprint

Auteur: Anne-Greet Haars

De Chinese schaatsster Yu Jing heeft zondag in Calgary de wereldtitel sprint veroverd. Ze bleef de Canadese schaatsster Christine Nesbitt nipt voor in de eindstand.

De ontknoping was zinderend. Yu Jing hield in een rechtstreeks gevecht met Nesbitt op de kilometer vier honderdste van een seconde over: 1.12,94 voor Nesbitt om 1.13,47 voor Yu Jing. Nesbitt, de winnares van vorig jaar, moest zich nu verrassend met het zilver tevreden stellen. Het brons ging naar de Chinese Zhang Hong.

Reactie Nesbitt
Nesbitt kwam uiteindelijk 0,04 seconde te kort voor het goud. "Ik wist dat Yu Jing een sterke concurrente was en dat zij mij kon verslaan. Ze schaatste vandaag heel goed en heeft me inderdaad verslagen. Ik vond ook niet dat ik de topfavoriete was. Ik heb hier goed geschaatst, maar toch niet gewonnen. Dat zegt genoeg.''

Wereldrecord
Yu Jing schaatste eerder op de avond een wereldrecord (36,94) op de 500 meter. De oude toptijd was in handen van de Duitse Jenny Wolf: 37,00.

Nederlanders
De Nederlandse deelneemsters grepen overal naast. Margot Boer was met de vierde plek nog het dichtst bij eremetaal. Annette Gerritsen eindigde als vijfde. Vorig jaar eindigden de twee schaatssters van Team Liga nog op het erepodium. Gerritsen pakte toen zilver en Boer brons.

"Ik ben heel tevreden over hoe ik het hier gedaan heb'', aldus Boer, die een nieuw Nederlands puntenrecord vestigde. "Ik kon gewoon niet beter, voor mijn gevoel heb ik nergens wat laten liggen. De concurrentes waren gewoon beter. Ik kan mijzelf niets verwijten.''

Ploeggenote Gerritsen, die een slecht eerste gedeelte van het seizoen achter de rug heeft, kon ook wel leven met haar eindklassering. "Als ik kijk naar mijn optreden hier en vorige week bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City, dan is dat veel beter. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.''

Mannentoernooi
De Zuid-Koreaan Kyou-hyuk begint als leider aan de slotafstand
van het wereldkampioenschap sprint in Calgary, maar het is bij de mannen nog enorm spannend. Stefan Groothuis is na de 500 meter weggezakt naar de vijfde plaats en staat op 0,65 seconde afstand.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen