Sport29 jan '12 18:57

PSV neemt koppositie over

Auteur: Anne-Greet Haars

PSV heeft tijdens de 19e speelronde van de eredivisie AZ afgelost als koploper.

De ploeg uit Eindhoven won vrijdagavond al met 3-1 van Vitesse en zag een dag later hoe AZ onderuitging bij Roda JC (2-0). Daardoor heeft PSV nu 2 punten voorsprong op de 'winterkampioen' uit Alkmaar.

FC Twente
FC Twente profiteerde ook van de zeperd van AZ in Kerkrade. De Tukkers boekten de tweede dikke zege onder Steve McClaren. Na de 5-0 vorige week tegen RKC Waalwijk won FC Twente zondag met 4-1 van FC Groningen. Luuk de Jong maakte drie doelpunten, allemaal op aangeven van Ola John. De club uit Enschede heeft 5 punten minder dan PSV.

Klassieker
Achter FC Twente staan drie clubs met 34 punten: Ajax, sc Heerenveen en Feyenoord. De Rotterdammers kwamen op gelijke hoogte met de aartsrivaal uit Amsterdam door de klassieker in De Kuip met 4-2 te winnen. John Guidetti, net op tijd hersteld van een zware keelontsteking, nam Feyenoord bij de hand met drie treffers. Eén daarvan maakte hij uit een strafschop, die na afloop fel werd betwist door alle Ajacieden.

Heerenveen
Heerenveen had aan twee vroege doelpunten genoeg om FC Utrecht in het Abe Lenstra-stadion te kloppen. Bas Dost, met 17 treffers topscorer van de eredivisie, en Jeffrey Gouweleeuw verzorgden in het eerste kwartier de productie (2-0).

Europees voetbal
FC Groningen en Vitesse raakten door hun nederlagen achterop in de strijd om Europees voetbal. Beide clubs met grote ambities hebben 29 punten, 1 meer dan Roda JC. NEC klom in de middenmoot over ADO Den Haag door het rechtstreekse duel te winnen: 2-0.

Degradatiekandidaten
Onderin de eredivisie pakte alleen De Graafschap een puntje, bij NAC Breda (1-1). Hekkensluiter Excelsior was kansloos bij Heracles Almelo (3-0), terwijl VVV-Venlo zich liet aftroeven door RKC Waalwijk: 4-0. VVV en De Graafschap hebben 13 punten, Excelsior sluit de rij met 11.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen