Sport12 dec '11 21:14Aangepast op 12 dec '11 22:39

Kromowidjojo en Zonderland in de prijzen

Auteur: BNR Webredactie

Turner Epke Zonderland is op het Sportgala in Den Haag gekroond tot Sportman van het Jaar. Zwemster Ranomi Kromowidjojo is Sportvrouw van het Jaar. De honkballers leverden zowel de Sportploeg als de Coach van het Jaar.

Zonderland kreeg de voorkeur boven schermer Bas Verwijlen en schaatser Bob de Jong. Zonderland kreeg de prijs ook al in 2009.

Hij werd dit jaar Europees kampioen op zijn favoriete toestel rek, maar miste bij de WK het podium en daarmee rechtstreekse plaatsing voor de Olympische Spelen. Zonderland moet in januari tijdens een kwalificatietoernooi alsnog een olympisch ticket zien te behalen.

Sportvrouw
Kromowidjojo (21) won het van schaatsster Ireen Wüst en wielrenster Marianne Vos.

Kromowidjojo prolongeerde met de Nederlandse estafetteploeg in Shanghai de wereldtitel op de 4 x 100 meter vrij. Daarnaast pakte ze zilver op de 50 meter vrij en brons op de 100 meter vrije slag. Op de WK kortebaan veroverde ze ook nog drie gouden medailles.

Sportploeg
Het Nederlands honkbalteam is gekozen tot Sportploeg van het Jaar. De wereldkampioenen kregen de voorkeur boven de vrouwenaflossingsploeg shorttrack en de 4 x 100 meter estafettezwemsters.

De Nederlandse honkballers versloegen in oktober in Panama in de WK-finale 25-voudig wereldkampioen Cuba. Het was de eerste keer dat een Europees land de wereldtitel honkbal opeiste.

Coach van het Jaar
Brian Farley, de coach van de Nederlandse honkbalploeg, kreeg de prijs voor de Coach van het Jaar. Hij won het van zwemcoach Jacco Verhaeren en schermcoach Roel Verwijlen.

Van der Sar
Oud-doelman Edwin van der Sar kreeg de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. Van der Sar kreeg de prijs uitgereikt door de vorige winnaar, oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband.

Sportlegendes
Van den Hoogenband noemde de trofee de "Nobelprijs voor de Sport.'' Sportkoepel NOC*NSF heeft de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ingesteld om de grootste sportlegendes te eren.

De eerdere winnaars zijn Sjoukje Dijkstra, Anton Geesink, Ard Schenk, Johan Cruijff, Nico Rienks, Leontien Zijlaard-van Moorsel, Peter Blangé, Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband. De vijf laatste winnaars bepalen steeds samen wie de prijs krijgt.

Talent
Atlete Dafne Schippers heeft tijdens het Sportgala de prijs voor het Young Talent 2011 in ontvangst mogen nemen. Schippers (19) werd verkozen boven motorcrosser Jeffrey Herlings en zwemster Sharon van Rouwendaal. Wielrenner Johnny Hoogerland was uit Italië overgevlogen om de prijs uit te reiken.

Meerkampster en sprintster Schippers werd dit jaar negende op de 200 meter bij de WK in Daegu. Zowel op dit onderdeel als de meerkamp is ze genomineerd voor de Spelen van Londen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen