Sport6 mrt '11 16:19

Wüst en Groothuis groots in Heerenveen

Auteur: Jorn Lucas

Ireen Wüst heeft bij de World Cup-finale in Heerenveen de 1000 meter bij de vrouwen gewonnen, Stefan Groothuis bij de mannen.

Stefan Groothuis eiste zondag op grootse wijze de eindzege van de wereldbeker 1000 meter op. De Gelderlander raffelde in Heerenveen de afstand af in 1.08,66 en slaagde er als enige deelnemer in onder de 1.09 te blijven. Hij was 0,34 seconde rapper dan zijn voornaamste rivaal Lee Kyou-hyuk die zowel op de afstand als het klassement als tweede eindigde.

Hoogtepunt

Groothuis was 0,34 seconde rapper dan zijn voornaamste rivaal Lee Kyou-hyuk die zowel op de afstand als het klassement als tweede eindigde. Shani Davis werd derde op de 1000 meter: 1.09,21. ,,Dit is het mooiste wat ik ooit heb gewonnen'', reageerde Groothuis euforisch. Om daar vervolgens met zijn karakteristieke nuchterheid aan toe te voegen: ,,Tja, ik heb ook nog niet zo veel gewonnen, hè.'' Het is voor Groothuis de eerste keer dat hij een World Cup wint. De afgelopen twee jaren eindigde hij in het wereldbekerklassement als derde.

Shani Davis werd derde op de 1000 meter: 1.09,21. Kjeld Nuis finishte als vijfde in een tijd van 1.09,70 en pakte daarmee het laatste beschikbare WK-ticket. De jonge Zuid-Hollander troefde onder andere Jan Bos af (10e in 1.09,99), waardoor de Hierdenaar officieel zijn laatste schaatswedstrijd heeft gereden. Bos wist zich op geen enkele afstand te plaatsen voor de WK, die volgende week in Inzell plaatsvinden.

Wüst in topvorm

In een bijna uitverkocht Thialf was de eindtijd van 1.15,76 van Wüst goed voor de overwinning. Leenstra deed het rondje in 1.16,19 en Van Riessen in 1.16,37. Met twee indrukwekkende optredens bij de World Cup-finale maakte Ireen Wüst duidelijk dat ze in de aanloop naar de WK afstanden in topvorm verkeert. De Brabantse rijdster won zondag de 1000 meter, twee dagen eerder had ze het goud opgeëist op de 1500 meter. ,,Ik kan me niet meer verschuilen'', erkende Wüst.

De wereldkampioene allround verkeert in uitstekende conditie en het is de vraag wie haar volgende week in Inzell van de wereldtitel kan afhouden. ,,Op alle afstanden heb ik kans op goud'', zei ze. Wüst start in Inzell op de 1000, 1500, 3000 en de ploegachtervolging. ,,Ik heb in de zomer veel rust genomen en heb daarna hard aan de basis gewerkt. Dat zie je nu terug'', vertelde ze. ,,Ik ben fit en fris.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen