Sport23 mrt '12 22:42

FC Groningen wint weer eens

Auteur: Fleur de Bruijn

FC Groningen heeft vrijdag een einde gemaakt aan een slechte reeks resultaten. Na vier nederlagen op rij wist de ploeg van trainer Pieter Huistra bij Excelsior weer eens te winnen: 0-1.

Lorenzo Burnet zorgde ervoor dat Groningen een feestje mocht vieren op Woudestein. De ploeg van Huistra heeft na 27 wedstrijden 35 punten en staat daarmee voorlopig achtste in de eredivisie. Excelsior houdt met 18 punten alleen De Graafschap (16) onder zich.

Klein feestje
De noorderlingen konden die feestvreugde niet delen met hun supporters. De fans van Groningen hadden de wedstrijd geboycot als protest tegen de verplichte 'buscombi'. De ploeg van Huistra werd vanuit het uitvak wel aangemoedigd door algemeen directeur Hans Nijland en het overige personeel van de club.

Huistra geen discussie
Nijland benadrukte in de aanloop naar de confrontatie met Excelsior dat Huistra ondanks de slechte resultaten niet ter discussie stond, maar bij een nederlaag in Kralingen zou de druk op de coach ongetwijfeld fors zijn toegenomen.

Zege tegen PSV
Na de verrassende zege half februari op PSV (3-0) dacht iedereen bij Groningen dat het lek boven was na een zwakke start van de tweede seizoenshelft.

Het bleek echter slechts een incident, want de ploeg van Huistra verloor vervolgens vier keer op rij en deed daardoor het uitzicht op de play-offs om Europees voetbal vervagen.

Niet overtuigend
Groningen voetbalde ook tegen de Rotterdamse degradatiekandidaat allesbehalve overtuigend. Huistra had het jongste elftal van Groningen in bijna 18 jaar het veld ingestuurd, met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar en 21 dagen.

De jongelingen namen na 18 minuten de leiding via Burnet. De rechtsback tikte attent binnen nadat doelman Wesley de Ruiter een schot van Petter Andersson niet onder controle had kunnen krijgen: 0-1.

Geen grote kansen
Tot aan de rust had FC Groningen controle over de wedstrijd. Leandro Bacuna was in de 37e minuut dicht bij de 2-0, maar hij zag zijn schot op de paal belandden. Met Luigi Bruins voor Moussa Kalisse voerde Excelsior na rust de druk op.

De equipe van coach John Lammers kon echter geen grote kansen creëren. Daardoor bleef Groningen vrij eenvoudig overeind en kon Nijland na afloop in het uitvak een vreugdedansje doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen