Sport13 mrt '12 16:44Aangepast op 13 mrt '12 17:04

Ooijer stopt met voetballen

Auteur: Harmen Simon Teunis

André Ooijer stopt na dit seizoen als profvoetballer. De 37-jarige verdediger van Ajax zet na ruim 400 officiële wedstrijden en meer dan 50 interlands een punt achter zijn carrière.

De laatste twee jaren moest hij het vooral doen met invalbeurten en een rol als een soort mental coach voor de jonge spelers bij Ajax.

Het besluit om na dit jaar te stoppen komt niet uit de lucht vallen voor de Amsterdammer. Hij speelde al een tijd met de gedachten, maar nu staat zijn besluit vast: "Uiteindelijk voel je zelf wel een beetje wanneer het er aan zit te komen. Ik heb niet het idee dat ik, wat ik nu doe, nog een jaar op kan brengen. Dan kun je beter nu de keuze maken dan dat je volgend jaar tot de conclusie komt dat je net even te lang bent door gegaan", zegt Ooijer op BNR.

Na het WK stond Ooijer al even voor de keuze: stoppen of doorgaan. "Toen was de twijfel er al", zegt hij. Totdat hij gebeld werd door Martin Jol om naar Ajax te komen. Dat maakte de situatie net even anders.

Ooijer: "Dan kun je afsluiten waar je bent begonnen. Dat is natuurlijk geweldig. Ik heb nooit mijn debuut gemaakt voor Ajax terwijl ik daar wel acht jaar in de jeugd heb gelopen. Dat is een geweldige manier om af te sluiten. Toen was mijn rol al bekend; als man achter Alderweireld en Vertonghen. Dat heb ik vorig jaar met plezier gedaan en ook dit seizoen."

Succesvolle carrière
Met 55 interlands en meer dan 400 officiële wedstrijden blikt Ooijer terug op een succesvolle carrière waarin hij tweede op het WK in Zuid-Afrika werd, zes keer kampioen van Nederland werd, twee keer de KNVB-beker en drie keer de Johan Cruijffschaal won.

"Ik denk dat ik er wel het maximale uit gehaald heb. Ik heb natuurlijk wel halverwege mijn carrière het verlies van mijn ouders moeten verwerken. Daardoor maak je een keuze om in Nederland te blijven. Je weet nooit hoe het anders was gelopen. Voor hetzelfde geld was ik wel naar buitenland gegaan en had je nooit weer wat van me gehoord. Dat zul je nooit weten", zegt Ooijer.

Hoogtepunten
Als hoogtepunten in zijn loopbaan als profvoetballer herinnert hij zich de halve finale in de Champions League met PSV. Maar natuurlijk ook de wedstrijd op het WK in Zuid-Afrika tegen Brazilië. Maar ook de finale kan hij zich nog heugen.

Ooijer: "Ik heb zes kampioenschappen meegemaakt met als klap op de vuurpijl die laatste wedstrijd", blikt Ooijer terug op de spectaculaire wedstrijd tegen Brazilië in de kwartfinale van het WK, die Nederland met 2-1 won. "Dat was een aparte belevenis. Hoe het beleefd werd door het publiek en de spelers onderling. Zo heb ik wel veel aparte wedstrijden mogen spelen. Daar kijk ik met een fijn gevoel op terug."

Kampioenschap voor Ajax?
En of hij afscheid neemt als voetballer met een landskampioenschap met Ajax, daarover wilde Ooijer niet speculeren. "Het kan alle kanten op. Iedereen speelt nog onderling tegen elkaar. Degene die alles wint, wordt kampioen", concludeert hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen