Sport7 aug '12 15:18

China steunt Amsterdamse gooi naar Spelen

Auteur: Melvin Captein

Terwijl iedereen nog volop geniet van de Spelen in Londen, beraamt Amsterdam een plan om de editie van 2028 binnen te slepen. Hulp komt daarbij uit onverwachte hoek: Beijing steunt op verzoek de Hollandse missie.

Dat meldt de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg tegenover het Chinese persbureau Xinhua. De beheerder van o.a. de portefeuille Sport en Recreatie heeft Beijing om hulp gevraagd bij de voorbereiding op een mogelijke kandidatuur van de hoofdstad. Dat verzoek werd gehonoreerd, meldt Van der Burg: "We krijgen toegang tot alle documenten. We kunnen alle informatie gebruiken."

Locoburgemeester
Onlangs sprak Van der Burg in Amsterdam nog met de locoburgemeester van Beijing. Liu Jingmin had toen goede woorden over voor Amsterdam. "De Chinezen vonden het een heel goede ontwikkeling dat we al begonnen zijn met de voorbereidingen. Je kunt nooit te vroeg beginnen voor zo'n groot evenement."

Londen
De gemeente Amsterdam zal niet alleen bij China leentjebuur spelen als het om kennisoverdracht gaat. Een bezoek van burgemeester Eberhard van der Laan naar de huidige olympische hoofdstad Londen staat al gepland. In oktober reist hij af om aan te horen wat er zoal komt kijken bij het organiseren van zo'n mega-evenement.

2016
Dat Nederland nu al vooruitkijkt naar een olympische kandidatuur wil niet zeggen dat het zich definitief verkiesbaar gaat stellen voor 2028. Daarover valt pas in 2016 een beslissing. De laatste Zomerspelen in Nederland werden precies 100 jaar eerder- in 1928, ook in Amsterdam - gehouden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen