Sport21 mrt '12 17:50Aangepast op 21 mrt '12 18:11

Tranen bij fans FC utrecht

Auteur: Fleur de Bruijn

Vandaag zijn voor de rechtbank in Utrecht 74 voetbalfans verschenen naar aanleiding van de rellen van 4 december tijdens het duel FC Utrecht - FC Twente. De fans hadden spijt. En moesten soms ook huilen.

Van spijtbetuiging tot celstraf. Het kwam vandaag allemaal aan bod in de rechtbank van Utrecht. Daar stonden de fans van FC Utrecht voor de rechter.

“Het zijn rellen, onrusten naar aanleiding van voetbalwedstrijden. Dat kan gewoon niet. Je moet ook niet uit nieuwsgierigheid mee gaan lopen op het moment dat het mis gaat”, zei rechter De Weerd tegen een van de verdachten.

“Het is wel een beetje het bekende verhaal. Er zijn vijftig man die oprukken en mensen platdrukken. Maar alle vijftig zeggen ze dat ze eigenlijk niets deden,” zei Maarten Hemelaar, persofficier van het Openbaar Ministerie in Utrecht.

Door het hek
Begin december probeerden tientallen FC Utrecht-fans tijdens de wedstrijd van FC Utrecht tegen FC Twente door een hek te breken. Ze wilden naar de Twente-supporters omdat zij vuurwerk gooiden. Dat lukte niet. En buiten ging het rellen in alle hevigheid door. Uiteindelijk werden de verdachten opgepakt door middel van videobeelden.

Maatwerk
Het OM liet heel bewust alle gepakte verdachten vandaag opdraven. Maar de advocaten van de verdachten zijn daar niet erg blij mee. "Ik ben van oordeel dat het redelijk chaotisch is”, zei advocaat Ronald van der Graaf, die samen met een collega 16 verdachten bijstaat, tegen BNR's Jeroen Stans.

Van maatwerk is geen sprake, zei ook advocaat Jan Bonen. “Ik heb het niet op groepsveroordelingen. Dat lijkt me niet juist. Ik weet niet of rechters ook wel de ruimte hebben om individueel behoorlijk na te denken. Ik denk dat er ook een soort van druk op die rechter komt vanuit de politiek om voor eens en altijd een einde te maken aan het geweld. Dat lijkt me een volstrekt onzinnige gedachte want dat volgende week gebeurt het gewoon weer."

Videobeelden
Videobeelden vormden voor het OM vandaag belangrijk bewijsmateriaal. Want heel veel rellen zijn gefilmd. Verdachten kunnen zo uit de massa worden gehaald. Dat gebeurde eerder ook al toen politie en justitie jacht maakten op de hooligans. Foto’s van de relschoppers werden verspreid via internet en tv.

Zelf gedaan
Dat de Utrechters daardoor al publiekelijk zouden zijn gestraft is iets waar het OM geen rekening mee houdt, zei persofficier Maarten Hemelaar.

“Wij begrijpen natuurlijk dat het vervelend is dat mensen op die manier bekend worden. Maar dat hebben ze wel over zichzelf afgeroepen. Allereerst door dit soort strafbare feiten te plegen. En daarbij hadden zij zich de dag na het voorval direct bij de politie kunnen melden. Daar was voldoende aandacht voor. Niemand heeft zich gemeld nadat beelden zijn getoond, zijn mensen wel naar de politie gegaan. Zodra de mensen zich gemeld hebben, zijn de beelden ook direct verwijderd.”

Fans Twente
De politierechters legden de Utrecht-fans vandaag werkstraffen, stadionverboden, geldboetes maar ook celstraffen van enkele maanden op. Een paar man werd vrijgesproken.

De fans van FC Twente die tijdens de rellen zijn opgepakt, komen over anderhalve maand in Almelo voor de rechter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen