Sport27 mrt '12 08:27Aangepast op 27 mrt '12 09:32

Haalt De Kuip de honderd?

Auteur: Thijs Baas

Vrijwel iedereen is het erover eens: De Kuip is het mooiste voetbalstadion van Nederland. In maart 1937 was de allereerste wedstrijd van Feyenoord in De Kuip tegen het Belgische Beerschot. En vandaag viert het stadion z'n 75e verjaardag.

Oud-Feyenoordkeeper Eddy Pieters Graafland weet zich nog veel legendarische momenten voor de geest te halen. Naast het fantastische veld en grote Europa Cup-successen blijven twee overwinningen op Ajax - 9-5 en 9-4 - hem natuurlijk altijd bij.

Maar ook overwinningen op Internazionale en het stedenteam van Moskou, met de legendarische keeper Lev Jasjin in de gelederen, zijn voor altijd in zijn geheugen gegrift. "Die gingen er allemaal aan. Dat was de Kuip, dan zat de Kuip vol."

Scooter
Voor spits Peter Houtman geldt eigenlijk hetzelfde, al waren zijn gloriejaren bijna twintig jaar later. Het begon in de jaren '60, achter op de scooter bij zijn oom door de Maastunnel "Dan kom je voor het eerst die Kuip binnen en dan ben je verkocht, zeker als een jongetje dat zo gek van voetbal is. Toen dacht ik al: jeetje, ik moet en zal hier een keer voetballen, hoe dan ook."

Ook voor Houtman heeft de Kuip nog altijd iets magisch. Vele hoogtepunten, maar ook één dieptepunt: de "mensonterende" supportersrellen in de Europa Cup-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Nooit eerder was in de Kuip, of waar dan ook in Nederland, zo'n slachtpartij te zien geweest, búiten het veld.

WK-kwalificatie
Gek genoeg komt bij John de Wolf niet meteen een Feyenoordwedstrijd, maar een WK-kwalificatiewedstrijd naar boven als hij terugkijkt op zijn jaren in De Kuip. "We wonnen met 2-0 en dat was ook gelijk het ontslag van de Engelse bondscoach Graham Taylor. Die werd een jaar later mijn nieuwe trainer bij Wolverhampton Wanderers."

En zo heeft De Kuip in en ver buiten Rotterdam in de loop der jaren een unieke plek verworven, met voetbalwedstrijden, maar ook met legendarische popconcerten. Maar de vraag is hoe lang de uit staal opgetrokken voetbaltempel nog standhoudt. De plannen voor een nieuw stadion zijn vergevorderd, en de kans dat de huidige Kuip er over pakweg tien jaar nog is, lijkt klein.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen