Sport8 aug '12 11:45

'Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid'

Auteur: Anne-Greet Haars

Edith Bosch haalde een bronzen plak op de judomat, werd afgelopen week wereldnieuws en geniet nu van andere sporten op de Spelen. Aankomend jaar neemt ze de tijd om af te bouwen en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

“Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”, zegt Edith Bosch woensdag op BNR, want de judoka heeft al een opleiding afgerond. “Natuurlijk staat de sport op 1, maar het belang van een studie is ook zeer belangrijk, zeker in het leven na de topsport.”

Verbeterd
Vaak wordt er gewezen naar de Verenigde Staten, waar er bijvoorbeeld wordt geleerd hoe je de sport en studie kan combineren. “Vergeleken met tien jaar geleden is het in Nederland enorm verbeterd. Er zijn nu ook programma’s opgezet voor mensen die er over nadenken om te stoppen met topsport”, legt Bosch uit.

“Ik denk dat het ook heel erg sportafhankelijk is. Als zeiler ben je bijvoorbeeld negen van de twaalf maanden van huis. En als judoka reis je wel regelmatig, maar de basis is thuis.”

Inspiratie
“Ik heb gesprekken met veel mensen en ben inspiratie aan het opdoen. Een olympische medaille opent deuren, daar kunnen we simpel over zijn, maar dat heb je dan ook zelf verdiend. Ik denk dat je uiteindelijk als topsporter ook beoordeeld wordt op de inhoud die je hebt als mens en niet omdat je toevallig alleen maar lekker aan een pak kan trekken”, zegt de bronzen judoka.

Bosch gunt zichzelf nog een jaar om af te bouwen en op zoek te gaan naar een gepast afscheid. “Ik ga zelf regisseren wanneer ik echt stop. Dat gaat niemand voor mij regelen.”

Flesincident
Natuurlijk besprak Paul van Liempt ook nog even het incident tijdens de 100 meter finale atletiek met Bosch. “Ik denk dat ik gewoon gereageerd heb zoals iemand anders ook zou reageren. Ik ben best wel impulsief, maar het ging er bij mij gewoon niet in dat iemand zoiets doet”, vertelt Bosch.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen