Sport6 aug '12 08:11

Kroonprins combineert IOC-lidmaatschap niet met koningschap

Auteur: Pieter van den Akker

Prins Willem-Alexander is niet van plan zijn lidmaatschap van het IOC te combineren met het koningschap. Dat zegt de kroonprins op BNR.

"Ik mag tot mijn tachtigste IOC-lid zijn, want pas in 2000 is besloten dat de leeftijdgrens op 70 is gesteld. Ik ben in 1998 gekozen, dus op m'n tachtigste moet ik het IOC vaarwel zeggen", vertelde de kroonprins in gesprek met BNR-correspondent Lia van Bekhoven.

'Niet correct'
Willem-Alexander voegde er aan toe dat het niet verboden is om als staatshoofd lid te zijn van het IOC. "Denk aan de groothertog van Luxemburg en prins Albert van Monaco, maar ik heb wel altijd gezegd dat ik het niet correct vind om een buitenlandse particuliere organisatie te vertegenwoordigen - wat het IOC toch is - in het land waar je staatshoofd van bent. Dus waarschijnlijk  zal er in de verre toekomst wel een keer - misschien voor m'n tachtigste, een einde komen aan mijn actieve lidmaatschap van het IOC."

BNR-correspondent Lia van Bekhoven vroeg hem ook naar zijn indrukken van de Spelen in Londen tot nu toe. "Het is een aaneenschakeling van heel mooi bijzondere momenten geweest"antwoordde hij. Hij somde op: "Uiteraard de eerste avond in het zwembad: 4 x 100 meter, de spanning. Marianne Vos in de regen. We zijn bij de zeilers geweest, het windsurfen, turnen, paardrijden, maar ook het boogschieten. Allemaal mensen die met topsport bezig zijn op deze unieke Olympische Spelen."

Uithangbord oranje
Volgens de kroonprins is de aanwezigheid van de Nederlanders het best denkbare uithangbord voor ons land. "Overal in de stad zie je oranje. Je ziet groepen fietsers in het oranje. De Nederlander kent de weg naar Londen, de Nederlander houdt van Londen. Dat laten ze nu tijdens de Olympische Spelen extra zien. Het zijn er vele duizenden, ze gedragen zich fantastisch. Mensen spreken je er echt op aan: 'fantastisch dat jullie er zijn'."

Ook hield de kroonprins nog maar eens pleidoor voor het binnenhalen van de Olympische Spelen in 2028, die in Amsterdam zouden moeten worden gehouden. Klik op de gele balk onder de foto om het hele interview te beluisteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen