Sport7 mei '12 13:23Aangepast op 7 mei '12 16:51

Selectie Oranje telt opvallende namen

Auteur: Pieter van den Akker

De voorlopige selectie van Oranje voor het EK telt opvallende namen: Ibrahim Afellay, Jasper Cillessen, Erwin Mulder, Alexander Büttner, Jetro Willems, Nick Viergever en Stefan de Vrij.

Bondscoach Bert van Marwijk maakte deze nog niet definitieve selectie van 36 man van het Nederlands elftal maandag bekend. Aanstaande maandag start de voorbereiding op het Europese voetbalkampioenschap in Polen en Oekraïne.

Geen Vermeer, wel Cilessen
De naam van Cillessen springt er uit, omdat hij bij zijn club Ajax reservekeeper is achter Kenneth Vermeer. Die is in tegenstelling tot zijn collega niet in de selectie opgenomen. De bondscoach daarover: "Jasper is vorig jaar meegegaan naar Zuid-Amerika. We hebben goede ervaringen met hem. We willen zien hoe hij er voor staat. Maar mocht er iets met de eerste drie keepers gebeuren, komt Vermeer in aanmerking voor het EK.''

De selectie van Afellay is opvallend omdat hij pas sinds enige weken weer speelt bij Barcelona, na lang door een blessure uit de roulatie te zijn geweest. De eerste stage is op 14 en 15 mei in Hoenderloo, met spelers uit de Nederlandse en Duitse competitie die geen clubverplichtingen hebben.

Alexander Büttner, linksback van Vitesse, is door Van Marwijk bij de selectie gehaald als vervanger van de geblesseerde PSV'er Erik Pieters. Die liet eerder vandaag via Twitter dat hij door zijn blessure het EK uit zijn hoofd kan zetten.

Nog voor het vertrek voor het volgende trainingskamp in Zwitserland, op 17 mei, wordt de groep teruggebracht tot ongeveer 27 spelers. De definitieve groep, 20 veldspelers en 3 keepers, moet uiterlijk 29 mei bij de UEFA bekend zijn.

Michel Vorm en Tim Krul
De drie doelmannen zijn straks ongetwijfeld Maarten Stekelenburg, Michel Vorm en Tim Krul. De drie zijn echter niet beschikbaar voor de eerste stage. Ryan Babel, Edson Braafheid (Hoffenheim), de bij Juventus nauwelijks spelende Eljero Elia en Demy de Zeeuw van Spartak Moskou zijn niet uitverkozen. Luuk de Jong (FC Twente) krijgt als spits achter Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar de voorkeur boven Bas Dost (Heerenveen) en Ricky van Wolfswinkel (Sporting).

Bij de centrale verdedigers ontbreekt Jeffrey Bruma van HSV, maar zit routinier Wilfred Bouma van PSV er wel bij.

Blessures
Van Marwijk: "Wij hebben intern intensief overlegd om tot een zo evenwichtig mogelijke samenstelling van de groep te komen. Je hebt immers in deze fase van de voorbereiding nog te maken met de Nederlandse play-offs, de buitenlandse competities en bekerfinales en de finale van de Champions League. Bovendien komen nog spelers terug van blessures. Mede daarom heb ik enkele talentvolle voetballers die we al langer volgden, voor de eerste tweedaagse trainingsstage opgeroepen.''

Alle 36
De voorlopige selectie ziet er als volgt uit:

Ibrahim Afellay (Barcelona), Vurnon Anita (Ajax), Mark van Bommel (AC Milan), Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Wilfred Bouma (PSV), Jasper Cillessen (Ajax), Urby Emanuelson (AC Milan), John Heitinga (Everton), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Ola John (FC Twente), Luuk de Jong (FC Twente), Nigel de Jong (Manchester City), Siem de Jong (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Dirk Kuijt (Liverpool), Jeremain Lens (PSV), Hedwiges Maduro (Valencia), Adam Maher (AZ), Joris Mathijsen (Málaga), Erwin Mulder (Feyenoord), Luciano Narsingh (sc Heerenveen), Robin van Persie (Arsenal), Erik Pieters (PSV), Arjen Robben (Bayern München), Stijn Schaars (Sporting), Wesley Sneijder (Inter), Maarten Stekelenburg (AS Roma), Kevin Strootman (PSV), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur), Nick Viergever (AZ), Ron Vlaar (Feyenoord), Michel Vorm (Swansea City), Stefan de Vrij (Feyenoord), Gregory van der Wiel (Ajax), Georginio Wijnaldum (PSV) en Jetro Willems (PSV).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen