Sport1 nov '12 22:54

Den Bosch, Heerenveen, AZ en Feyenoord bekeren verder

Auteur: Harmen Simon Teunis

Den Bosch, Heerenveen, AZ en Feyenoord hebben zich weten te plaatsen voor de achtste finales van de KNVB-beker.

Op een avond vol Rotterdamse nostalgie heeft Feyenoord in het KNVB-bekertoernooi zonder veel franje de vierde ronde bereikt. De ploeg van trainer Ronald Koeman versloeg stadgenoot XerxesDZB op het Kasteel van Sparta met 0-4.

De hoofdklasser, die van oudsher een sterke binding heeft met Feyenoord door de vele prominente voetballers die ooit naar De Kuip verhuisden, hield een uur lang stand. Na een eigen treffer was de moedige weerstand van de amateurs gebroken.

Het gelegenheidsteam van Feyenoord, met zeven wijzigingen ten opzichte van de klassieker zondag tegen Ajax (2-2), begon slap en ongeconcentreerd aan de 'historische' bekerderby. Een eigen doelpunt van Anthony Bentem brak de ban. Daar ging wel een mooie aanval aan vooraf, met Tonny Vilhena en John Goossens in een hoofdrol (0-1). Kongolo, met een fraaie kopbal, John Goossens, met een knappe individuele actie, en Lex Immers, uit een strafschop, tilden de stand daarna naar normale proporties: 0-4.

Zeperd voor FC Twente
Met een formatie die in niets leek op het gebruikelijke A-team heeft FC Twente zich door FC Den Bosch in het bekertoernooi te kijk laten zetten. De Brabantse club uit de eerste divisie beheerste het grootste deel van het duel en won in Enschede met 2-1.

FC Twente speelde het grootste deel met een man minder, na de rode kaart in de 23e minuut voor Dedryck Boyata. In de slotminuut vertrok ook nog eens Luc Castaignos, na twee keer geel.

Maar zelfs met 11 tegen 11 echter was Den Bosch aanmerkelijk beter dan de thuisclub. FC Twente opende wel de score, door een door Denny Landzaat benutte strafschop.

Den Bosch ging met overtuiging op jacht naar de gelijkmaker. Dat lukte, want Joey Brock scoorde met een van richting veranderd schot. Dat was verdiend.

McClaren was begonnen met slechts één gebruikelijke basisspeler. Dat was Castaignos. In het veld stond verder een mengeling van oudgedienden als Boschker, Peter Wisgerhof, Landzaat en Tim Cornelisse, en jongelingen. Voor de zekerheid zaten wel Douglas, Robbert Schilder, Dusan Tadic en Nacer Chadli tussen de reserves. Je weet maar nooit, moet de Engelse coach vooraf hebben gedacht.

In de 62e minuut kwam Den Bosch op voorsprong. Van Weert gaf het beslissende tikje, nadat Boschker in eerste instantie nog een inzet van Bart van Brakel had gekeerd. FC Twente had inmiddels Chadli al ingebracht. Onmiddellijk na de 1-2 kwam ook Dusan Tadic binnen de lijnen.

Pas vanaf dat moment begon FC Twente aan iets wat op een overwicht leek. Chadli schoot op de paal, verder kwam de thuisclub niet. Het rood van Castaignos maakte vervolgens aan alle hoop een eind.

Heerenveen verslaat amateurs Hollandia
SC Heerenveen wist met pijn de amateurs van Hollandia in het Abe Lenstra-stadion te verslaan met 1-0.

Ramon Zomer maakte de bevrijdende treffer pas halverwege de tweede helft na een hoekschop. De ploeg van coach Marco van Basten had tegen de Noord-Hollandse topklasser, die zich manmoedig verdedigde en er af en toe gevaarlijk uitkwam, toen al een serie kansen onbenut gelaten.

Van Basten kon niet zijn sterkste opstelling het veld insturen. Hij miste onder anderen Filip Djuricic, Rajiv van la Parra en Alfred Finnbogason. Laatstgenoemde IJslandse spits werd vervanger door Matthew Amoah. Deze had geen succes in de afronding. Gelegenheid zich te onderscheiden had de Ghanees genoeg. Eén keer had doelman Terry Bosma geen antwoord maar ging het schot van Amoah tegen de lat.

Ook Daniël de Ridder, Marco Pappa en Hakim Ziyech lieten na Heerenveen op voorsprong te brengen. De thuisclub mocht zelfs van geluk spreken dat Kalvin Robert niet voor de 0-1 zorgde na een uitval van Hollandia. Hij schoot tegen de benen van de Heerenveense sluitpost Bo Nordfeldt op. Niet veel later zorgde Zomer voor de opluchting.

AZ schrikt in Sneek
AZ schrok in Sneek tegen SWZ maar heel even. Dat was vlak na rust toen de Friese zondagtopklasser verrassend terugkwam tot 1-2.

De dit seizoen trefzekere Amerikaan Jozy Altidore reageerde echter onmiddellijk met twee doelpunten binnen 5 minuten: 1-4. Dat brak de weerstand van de amateurs. Johann Berg Gudmundsson scoorde ook tweemaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen