Sport30 mrt '12 22:19Aangepast op 31 mrt '12 02:27

Scorebord-statistiek: het wordt tóch Ajax...

Auteur: Thijs Baas

Ajax wordt dit seizoen landskampioen met 74 punten, AZ tweede met 70 punten. Ook FC Twente en PSV wisselen nog van positie, Feyenoord en sc Heerenveen behouden hun vijfde en zesde plaats.

Althans, als de bovenste zes ploegen dezelfde scores halen als vorig jaar, tegen de zeven nog resterende tegenstanders. Voor Heerenveen zou dat erg ongunstig uitpakken, want de Friezen sprokkelen in dat geval nog maar vijf punten bij elkaar (winst tegen Vitesse, gelijkspel tegen FC Twente en NEC, zie tabel onder).

Puntverlies
Ajax zou verreweg het meest profiteren van een zelfde 'wedstrijdverloop' als vorig jaar, met alleen puntverlies (2-2) in de uitwedstrijd tegen FC Twente. Daarmee zou het huidige punt verschil met AZ (nog veertien punten erbij) ruimschoots worden weggewerkt.

Maar ja, deze competitie ís de vorige niet: AZ, Feyenoord en Heerenveen boekten duidelijk progressie, en Ajax, ach ja, Ajax is zo onvoorspelbaar als de onderhandelingen in het Catshuis. Maar: ook dáár is een eindsprint niet uitgesloten. Toch iets om rekening mee te houden.

Angstgegner
Misschien staat Heerenveen nu wel zo hoog omdát de ploeg nog een aantal wedstrijden tegen angstgegner voor de boeg heeft, en dan kan zelfs nummer 7, Vitesse, dat nu 10 punten achter staat, de ploeg nog bedreigen. En zou PSV zich dit jaar nóg een keer in eigen huis laten verrassen door ADO Den Haag? Wie het weet mag het zeggen.

Zondagavond kan alles weer anders zijn, als Ajax zich de kaas van het brood laat eten door Heracles en Heerenveen als winnaar uit de strijd komt in het kampioenschap van het Noorden, uit tegen FC Groningen. PSV ontvangt VVV Venlo, FC Twente speelt eveneens thuis, tegen Roda JC, en NAC Breda komt langs bij Feyenoord.

En dan nog...
Ook FC Utrecht doet goede zaken: het is de enige ploeg die in de rest van de competitie geen wedstrijd meer tegen een ploeg uit de top-6 hoeft te spelen. Bovendien wonnen de Utrechters vrijdagavond met 3-2 van Excelsior. Zondag staat overigens ook nog de Gelderse derby tussen NEC en De Graafschap op het programma, en RKC Waalwijk ontvangt ADO Den Haag.

De volstrekt virtuele Eredivisie-eindstand ziet er als volgt uit:

 

Het verdere programma van de top-6, met de uitslagen van het seizoen 2010-2011:

Gerelateerde artikelen