Sport13 feb '12 15:14Aangepast op 13 feb '12 21:15

Van Basten nieuwe trainer Heerenveen

Auteur: Anne-Greet Haars

Marco van Basten gaat volgend seizoen als hoofdtrainer aan de slag bij sc Heerenveen. De Friese eredivisieclub presenteert de oud-bondscoach van Oranje maandagmiddag in het Abe Lenstra-stadion, zo meldden diverse media.

Van Basten volgt Ron Jans op, die begin januari al bekend maakte na dit seizoen te vertrekken.

Popelen
Marco van Basten staat te popelen om weer aan de slag te gaan als hoofdtrainer. "Dit voelt als een mooie en nieuwe uitdaging. Wat ik bij het Nederlands elftal en Ajax heb meegemaakt, neem ik als ervaring mee. Ik ben wijzer dan toen'', zei Van Basten tijdens zijn presentatie.

Van Basten: "Enkele weken geleden heb ik voor het eerst gesproken met Heerenveen. Die gesprekken gaven veel vertrouwen. Ik vind Heerenveen een heel mooie club. Afgelopen zomer heb ik besloten liever in Nederland aan het werk te gaan dan in het buitenland. Of ik me moet bewijzen? Dat moet je altijd, waar je ook gaat werken. Dat zal hier niet anders zijn.''

Marco past bij ambities
De clubleiding van sc Heerenveen presenteerde maandag de nieuwe trainer die het wilde. Volgens voorzitter Robert Veenstra past de oud-bondscoach van Oranje bij de ambities van de Friese eredivisieclub. "Marco staat aantrekkelijk voetbal voor en wil heel graag met de jeugd van Heerenveen aan de slag, om die jongens beter te maken en in te passen'', aldus Veenstra. "Bovendien is hij een persoonlijkheid die in onze optiek heel goed bij Heerenveen past.''

Friesland epicentrum
De presentatie van Van Basten leidde tot een mediacircus in het Abe Lenstra-stadion. Veenstra: "In deze tijd lijkt Friesland wel het epicentrum van de landelijke pers te zijn. Eerst met het niet doorgaan van de Elfstedentocht, nu met de presentatie van onze nieuwe trainer. We doen dat met trots en gepaste nuchterheid; dat past ons Friezen. Marco was onze eerste keus. Het belangrijkste is dat deze trainer in onze traditie en beleidsvoornemens wil werken. Dat hij een mooie en goede naam heeft, is mooi meegenomen.''

Sporting Portugal
Van Basten was vorig jaar in beeld bij Sporting Portugal om daar als trainer aan de slag te gaan.  De kandidaat-voorzitter die Van Basten wilde meenemen naar Lissabon verloor echter de presidentsverkiezingen.

Directiefunctie Ajax
Vervolgens lonkte een directiefunctie bij Ajax. Een conflict binnen de raad van commissarissen voorkwam dat echter. Johan Cruijff, een van de vijf leden van de rvc, kwam met het voorstel voor een adviesraad die Van Basten als technisch directeur zou moeten adviseren. Van Basten kon zich daar niet in vinden en besloot af te zien van een terugkeer naar Amsterdam.

Voor de 47-jarige Utrechter wordt het zijn eerste trainersklus in drie jaar. Van Basten stapte in mei 2009 op bij Ajax vanwege teleurstellende resultaten. Tussen 2004 en 2008 had hij het Nederlands elftal onder zijn hoede.

De voormalige topspits, die met Ajax en AC Milan grote successen vierde, won in 1988 met Oranje de Europese titel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen