Sport14 nov '12 08:13

Van Gaal: ijkpunt voor Oranje

Auteur: Anne-Greet Haars

Het Nederlands elftal oefent woensdagavond in een nagenoeg uitverkochte ArenA tegen Duitsland. Voor Louis van Gaal is de wedstrijd "een ijkpunt" richting het WK in Brazilië.

Van Gaal heeft in aanloop naar het WK slechts tien momenten waarop hij zijn visie op het team kan overbrengen. Dit keer heeft hij maar anderhalve dag de tijd gehad om de voetbalvisie over te brengen op zijn spelers. Daarbij mist Van Gaal - net als zijn collega Joachim Löw - een groot aantal basisspelers.

Maar een sterke tegenstander levert veel informatie op: "Het gaat er om hoe wij in de hoofdmomenten spelen. Die momenten heb ik eigenlijk al verteld en omschreven in mijn eerste bijeenkomst."

Balbezit
Van Gaal legt nog een keertje uit van deze momenten voor hem zijn: "Het gaat om balbezit van de tegenstander, eigen balbezit en de omschakelmomenten na balbezit of balbezit tegenstander."

"Waar het naar toe moet gaan is dat we in balbezit de contrakant moeten bespelen. Dan moet je wel overzicht en inzicht hebben. En je moet de traptechniek hebben en daarin moeten we ons zeker verbeteren."

Eikpunt
Zo ziet Van Gaal nog genoeg mogelijkheden bij Oranje. Precies een jaar geleden werd de ploeg in Hamburg afgedroogd. het luidde één van de zwartste periodes van het Nederlands elftal in. Van die wedstrijd staan vanavond van beide teams nog maar vier spelers aan de aftrap. Van Gaal hoopt opnieuw op een ijkpunt, maar dan wel een positieve:

"Het is een stap in het proces naar Brazilië toe. Een belangrijke stap omdat het een ijkpunt is: kunnen we tegen dit soort ploegen ook leveren wat we tegen Roemenië, Turkije en Hongarije hebben laten zien?"

Cultuuromslag
Ontmoetingen tussen beide landen nu en vroeger zijn niet meer te vergelijken. Vroeger had Oranje de beste spelers en Duitsland het beste team: nu zijn die rollen misschien wel omgedraaid. De cultuuromslag vond een aantal jaren geleden plaats bij Bayern München.

Van Gaal: "In die tijd speelden negen spelers van Bayern in het Duitse team en die hebben dat geïntroduceerd. Maar Löw is de eindverantwoorderlijke:die moet ja of nee zeggen. Uiteindelijk spelen ze fantastisch en aantrekkelijk voetbal. Zoveel landen spelen niet aantrekkelijk."

Debutanten
Bij het Nederlands elftal debuteert mogelijk de 19-jarige Marco van Ginkel. De talentvolle speler van Vitesse krijgt wellicht een kans omdat geblesseerde middenvelders als Wesley Sneijder, Kevin Strootman en Leroy Fer ontbreken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen