Sport3 mei '12 18:11Aangepast op 3 mei '12 19:50

Toekomst Europa League onzeker

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het prijzengeld in Champions League gaat komend seizoen met 15 procent omhoog. Daarmee groeit het financiële gat tussen Champions League-deelnemers en clubs die Europa League spelen. Om dat ongedaan te maken, overweegt UEFA de stekker uit de Europa League trekken.

"Er zijn geruchten uit redelijk goede bron dat de UEFA zich ook ergert aan het grote verschil tussen de Europa League en de Champions League, wat alles te maken heeft met de uitzendrechten en de sponsors. De Europa League zou daardoor worden doorgestreept en het aantal deelnemende clubs in de Champions League zou worden verdubbeld", dat zegt onafhankelijk sport- en sponsoradviseur Frank van den Wall Bake op BNR.

Kijkcijfers en inkomsten
Het oplopen van het prijzengeld in de Champions League komt vooral door stijgende komsten uit televisierechten, legt Van den Wall Bake uit. "De kijkcijfers internationaal gezien van de Champions League, toch het neusje van de zalm op het gebied van voetbal, zijn dermate hoog, goed en kennelijk gestegen dat de uitzendrechten nog meer opbrengen voor de UEFA."

Voetballiefhebbers kijken volgens Van den Wall Bake nou eenmaal liever naar wedstrijden van Manchester United, Barcelona en Bayern München dan naar die van Porto of Athletic de Bilbao.

Kleiner gat tussen groot en klein
Mocht het zover komen dat de Europa League wordt geschrapt dan blijft de Champions League over als het enige internationale podium voor clubs. Maar dus wel met meer deelnemende clubs. Van den Wall Bake heeft zo zijn twijfels of dat verstandig is. "Het is in zoverre een goede ontwikkeling dat er niet meer gat is tussen groot en klein en dat er niet meer een eerste viool is en een tweede viool."

Een ander gevolg is dat er minder clubs in aanmerking komen voor het spelen van Europees voetbal. "En dan vraag ik me af of dat toch niet het gat tussen een iets groter aantal clubs en de andere clubs groter maakt", zegt Van den Wall Bake. "Uiteindelijk denk ik toch ze zich meer zouden moeten focussen op het financieel gezonder maken van de Europa League."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen