Sport18 nov '11 17:40

Te koop: koppositie Premier League. Prijs: 229 miljoen euro

Auteur: Bas Benneker

Manchester City, met enige afstand nummer een in de Premier League, heeft het grootste verlies in de geschiedenis van het Engelse voetbal geschreven.

Eigenaar en voetbalsjeik Mansour al-Nahyan moest in 2011 229 miljoen euro bijlappen voor het speeltje dat hij drie jaar geleden aankocht. Veel meer dan het vorige recordverlies van Chelsea, waar eigenaar Roman Abramovich in 2005 165 miljoen euro moest toeleggen.

Wereldelftal
Manchester City staat eerste in de Premier League dankzij de aankoop van een wereldelftal - of twee wereldelftallen, gezien de reservebank.

In het seizoen 2010-2011 kocht de club Jérôme Boateng, Edin Dzeko, David Silva, Yaya Touré, Aleksandar Kolarov, Mario Balotelli en James Milner. Totale transferkosten: 183 miljoen euro.

De salariskosten bedroegen 203 miljoen euro, en dat bedrag alleen is bijna 30 miljoen euro hoger dan de totale omzet van de club.

Lek is boven
Mansour heeft sinds de aankoop in 2008 935 miljoen euro stukgeslagen. Maar volgens manager Graham Wallace hoeven er binnenkort geen nieuwe oliedollars meer in de lekkende voetbalclub.

"Dit verlies is eenmalig en vooral een gevolg van onze sterk gestegen investeringen'', aldus Wallace.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen