Sport28 dec '11 10:08Aangepast op 28 dec '11 19:05

Ajax-AZ moet worden overgespeeld

Auteur: BNR Webredactie

De KNVB heeft besloten dat de gestaakte bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ in z'n geheel moet worden overgespeeld. Hierbij mag geen publiek aanwezig zijn.

De wedstrijd wordt in helemaal opnieuw gespeeld op donderdag 19 januari om 14.30 uur. Dat maakte de KNVB woensdagochtend tijdens een persconferentie in Zeist bekend.

BNR-verslaggever Jeroen Stans was aanwezig bij de persconferentie. Hij legt uit welke opties de KNVB heeft overwogen. "De eerste was het geheel worden overspelen van de wedstrijd. De tweede optie was het uitspelen van het restant van de wedstrijd vanaf de 37e minuut bij een stand van 1-0, met elf tegen tien. De laatste optie was het nemen van de stand die op dat moment was bereikt als einduitslag."

Maar één optie
En dat laatste was volgens Bert van Oostveen van de KNVB geen optie. "Want", zei hij, "met het uitspelen van het restant doe je AZ eigenlijk tekort. Er was maar een optie over. En dat besluit hebben ze vrij snel genomen", zegt onze verslaggever Jeroen Stans.

Over de ingetrokken rode kaart van AZ-keeper Esteban meldde Van Oostveen dat die alleen kon worden ingetrokken als de wedstrijd in zijn geheel zou worden overgespeeld. Intrekken en doorgaan waar je was gebleven was in zijn ogen geen optie.

In de kou
Volgens oud-topscheidsrechter Mario van der Ende heeft de KNVB scheidsrechter Bas Nijhuis behoorlijk in de kou gezet: hij zou wél correct hebben gehandeld door rood te trekken, maar toch besloot de voetbalbond de kaart in te trekken.

Bovendien komt Ajax met het overspelen van de wedstrijd, het voorwaardelijk spelen van een wedstrijd zonder publiek en 10.000 euro boete goed weg, meent Van der Ende: "Als dit Europees gebeurt kunnen ze er zeker van zijn dat ze één of twee jaar worden uitgesloten van Europees voetbal."

Andere kaarten
De KNVB heeft ook besloten de gele kaarten die zijn uitgedeeld in dezelfde wedstrijd te schrappen. Ajacied Eyong Enoh en AZ-speler Jozy Altidore kregen een gele kaart van scheidsrechter Bas Nijhuis.

Gestaakte wedstrijd
De wedstrijd tussen Ajax en AZ in de achtste finales van de KNVB-beker werd woensdag 21 december na 37 minuten bij een stand van 1-0 voor Ajax gestaakt. Een Ajax-supporter stormde het veld op en viel AZ-doelman Esteban aan.

In een reactie schopte Esteban de supporter, ook nadat deze op de grond lag. Scheidsrechter Bas Nijhuis gaf de doelman daarop een rode kaart. AZ-trainer Gertjan Verbeek was woest en haalde zijn elf spelers van het veld af. Daarna besloten de Alkmaarders niet verder te spelen.

Boete
Naast het overspelen van de wedstrijd heeft de aanklager betaald voetbal Ajax een schikkingsvoorstel gedaan van 10.000 euro boete voor het incident. De aanklager is van mening dat Ajax niet alles heeft gedaan om te voorkomen dat de supporter het veld op kon komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen