Sport5 mei '12 23:35Aangepast op 6 mei '12 10:59

Een hoop rekenwerk op de slotdag Eredivisie

Auteur: Anne-Greet Haars

De kampioen is al bekend, maar de ontknoping voor de belangrijke tweede plek en de Europa League tickets vinden zondag plaats. Eén ding is zeker op de slotdag: die tickets leveren een hoop rekenwerk op.

De meeste ogen zijn gericht op de wedstrijd tussen sc Heerenveen en Feyenoord. Afgelopen week werd er veel gepraat over de gekke situatie waar de Friese club in zit. 

Heerenveen moet zorgen dat het niet gelijk speelt tegen Feyenoord, want dan zou de club (bij winst van PSV en AZ) naast een Europe League ticket kunnen grijpen.

Extra startbewijs
Maar gisteren werd bekend dat Nederland een extra startbewijs heeft ontvangen van de UEFA dankzij de hoge klassering op de 'UEFA Respect Fair Play Ranking'. En nu is het net Heerenveen wat op de eerste plek staat en dus dit ticket ontvangt namens Nederland, mits het eerste blijft staan na morgen, wat waarschijnlijk lijkt.

Wel is het zo dat het startbewijs via de Fair Play Ranking een deelname aan de eerste voorronde van de Europa League betekent. Een ticket wat verkregen wordt via de eredivisie betekent een latere instroming in het toernooi, dat dus zeer voordelig is.

Excelsior
PSV speelt morgen tegen Excelsior. De Rotterdamse ploeg maakt door de Fair Play Ranking opeens kans op een Europa League ticket, terwijl aan de andere kant degradatie van de eredivisie dichtbij lijkt. Momenteel staat Excelsior vierde op deze ranking, achter Heerenveen, FC Twente en Ajax.

Andere teams
AZ moet het opnemen tegen FC Groningen. En FC Twente speelt uit tegen VVV-Venlo. Ola John mist deze uitwedstrijd. De buitenspeler heeft te veel last van een enkelblessure.

Ajax
De landskampioen vertrekt morgen naar Arnhem. Tegen Vitesse zal Frank de Boer vooral zijn bankspelers speeltijd gunnen. Bekend is dat Kolbeinn Sigthorsson niet speelt, omdat hij last heeft van zijn knie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen