Sport14 apr '12 22:08

Heerenveen en Feyenoord dromen van schaal

Auteur: Fleur de Bruijn

Heerenveen en Feyenoord kunnen blijven dromen van de titel. De Friezen wonnen in Nijmegen van NEC (2-4) en de Rotterdammers van Excelsior.

De Friezen mochten topscorer Bas Dost dankbaar zijn. Hij boog in de tweede helft een 2-0 achterstand om in een 3-2 voorsprong.

Feyenoord steeg zaterdagavond door de ingecalculeerde zege op satellietclub Excelsior (3-0) voorlopig naar de derde plaats. Directe plaatsing voor de Europa League komt daardoor steeds dichterbij voor de ploeg van trainer Ronald Koeman. En misschien nog wel meer.

NEC-Heerenveen
Tot aan een uur spelen was er weinig aan de hand voor de thuisploeg. NEC speelde fris en aanvallend terwijl het spel van Heerenveen nergens op leek. De ploeg van Ron Jans was geen schim van de ploeg die dit seizoen meestrijdt om de bovenste plaatsen. De Friezen hanteerden een laag tempo en waren erg onzorgvuldig in de passing.

De voorsprong van NEC was dan ook dik verdiend. Twee keer was het PSV-huurling Género Zeefuik, die zich van aanspeelpunt tot goalgetter begint te ontpoppen, die scoorde. Eerst tikte hij een lange pass in één keer door op Lasse Schöne, die doorliep en zijn spits vervolgens een niet te missen kans bood. Vlak voor rust punterde hij de 2-0 binnen na een dieptepass van Navarone Foor.

Tweede helft
Pas na een uur spelen moest NEC-doelman Gabor Babos voor het eerst redding brengen op een Friese aanval. Heerenveen putte moed uit die kans en begon plots te voetballen. Het resulteerde al snel in de 1-2. Luciano Narsingh kwam eindelijk Kevin Conboy voorbij en vond de vrijstaande Bas Dost. De topscorer van de eredivisie was tot op dat moment onzichtbaar, maar wist raad wel met de kans.

Vijf minuten later zorgde Dost zelfs voor de 2-2. Hij knalde een harde voorzet van Filip Djuricic hard binnen. NEC liet zich niet uit het veld slaan en zocht de aanval. Het gaf daardoor achterin wat meer ruimte weg en het was wederom Dost die daarvan profiteerde. Opnieuw zette Narsingh voor en opnieuw werkte Dost behendig af. Hij zorgde zo voor zijn 28e doelpunt van het seizoen. In de slotfase scoorde Oussama Assaïdi nog de geflatteerde 4-2.

Feyenoord-Excelsior
Bij Feyenoord moest Ruben Schaken op de bank beginnen. Koeman gaf de voorkeur aan Jerson Cabral, van wie hij meer creativiteit en behendigheid verwachtte in de 'kleine ruimte'. De grille buitenspeler liet in de eenzijdige eerste helft de kans liggen om het vertrouwen van zijn coach terug te betalen.

Na een aarzelende start kwam Cabral, die vaak te veel risico in zijn offensieve spel neemt, beter in zijn ritme. Linksback Samuel Scheimann kreeg steeds meer moeite zijn directe opponent af te stoppen. De harde verdediger viel zelfs een keer pardoes om toen de zwierige Cabral op de vleugel weer eens op avontuur ging.

De openingstreffer kwam op naam van John Guidetti, de man die in de laatste zes duels slechts één keer doel had getroffen. De Zweedse huurling verlengde in de achtste minuut handig een schot van grote afstand van Jordy Clasie (1-0).

Tweede helft
Dankzij een van richting veranderd schot van Clasie kwam Feyenoord na de rust snel op 2-0. Met een typerende actie, naar binnen sprinten vanaf rechts en hard uithalen met links, had Cabral in de 58e minuut ook eindelijk succes (3-0). Ondanks legio kansen bleef de vierde treffer, die Feyenoord op doelsaldo in elk geval even op de tweede plaats had gebracht, nadien uit.
Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen