Sport30 mei '12 22:44Aangepast op 31 mei '12 08:36

Nederland klopt Slowakije: 2-0

Auteur: Melvin Captein

Na de matte verliespartijen tegen Bulgarije en Bayern Munchen heeft het Nederlands elftal zich in haar derde oefenduel enigszins gerevancheerd. In aanloop naar het EK won Oranje met 2-0 van Slowakije.

In tegenstelling tot de wedstrijd met Bulgarije had bondscoach Bert van Marwijk Robin van Persie in de punt van de aanval geposteerd. De Engelse Speler van het Jaar werd geflankeerd door Arjen Robben en Ibrahim Affelay, met Wesley Sneijder daar vlak achter. Klaas-Jan Huntelaar moest op de bank plaatsnemen, evenals Rafael van der Vaart.

Combinatiespel
De wisselwerking tussen het aanvallende kwartet zorgde er voor dat er voor de toeschouwers meer te genieten viel dan in de wedstrijd van zaterdag tegen Bulgarije. Oranje sprankelde zeker nog niet de hele wedstrijd maar trakteerde het publiek zo nu en dan op prachtig combinatiespel. De van een zware blessure teruggekeerde Ibrahim Affelay had daar een groot aandeel in.

Van der Vaart
Het was dan ook de Barcelona-speler die na zeven minuten de wedstrijd open brak. Kornel Salata werkte een voorzet van Affelay ongelukkig achter zijn doelman (1-0).

Daarna moest het publiek in de Rotterdamse Kuip wachten tot de 75e minuut tot er opnieuw gejuichd mocht worden. Toen schoot de ingevallen Rafael van der Vaart met rechts de 2-0 binnen, nadat hij eerder al uit een vrije trap de kruising had geraakt. De middenvelder van Tottenham Hotspur kwam in de ploeg nadat Wesley Sneijder zich met een lichte blessure moest laten vervangen.

Ook Luciano Narsingh kwam in de ploeg. Hij maakte daarmee zijn officiële debuut voor Nederland.

Bouma
Waar er voorin aardig voetbal op de mat werd gelegd oogde Oranje achterin kwetsbaar. Vooral Wilfred Bouma, die al vroeg in de wedstrijd op John Heitinga botste, maakte een matige indruk. Van Marwijk wisselde de vervanger van de geblesseerde Joris Mathijsen in de rust voor Ron Vlaar. Ook Stijn Schaars kwam op de linksback positie niet goed uit de verf.

Mark van Bommel zei na afloop dat het spel de goede kant op gaat, maar dat er nog ruimte voor verbetering is. "De kleine foutjes die we nog maken moeten eruit. Die worden straks op het EK afgestraft. Misschien is dat ook een kwestie van concentratie.''

Gerelateerde artikelen