Sport31 jan '12 17:50Aangepast op 31 jan '12 21:14

Schaatsen op een ondergelopen sintelbaan

Auteur: Pieter van den Akker

Het is nog maar net twee dagen onder nul en de schaatskoorts in Nederland loopt al weer snel op. Waar in andere landen de noodklok luidt als het streng vriest, gaat in Nederland het bloed juist snéller stromen.

De eerste meren in het noorden zijn al dichtgevroren en dinsdagavond is de eerste marathon op natuurijs. Op een ondergelopen skeelerbaan, dat wel. BNR-verslaggever Laurens Boven trok naar Noordlaren. Hij pakte een steen en keek of hij door het ijs heenging. Hoera! Het ijs hield stand.

IJs genoeg
Boven sprak er met de man die net de beschermers op de hekken aan het plaatsen was. Trots dat ze in Noordlaren de eersten zijn die dit jaar een marathon op natuurijs organiseren? "Ja, zeker. Dat is al een strijd hè. Maar het is ons makkelijk gelukt hoor. Er ligt ijs genoeg. Ze zullen met plezier rijden."

Terwijl Noordlaren zich klaarmaakt voor de marathon, zitten alle toppers op de Weissensee in Oostenrijk, waar woensdag het open NK wordt verreden. Schaatser Jorrit Bergsma van het BAM-team is daar ook. Hij antwoordde dinsdag op BNR op de vraag of hij baalt dat hij niet in Noordlaren kan zijn: "Dat valt mee hoor. Het is nog niet het echte werk. Als het een 'klassieker' was geweest, was het een ander verhaal. Hier maken we ons er niet zo druk over."

Ondergelopen sintelbaan
Om zijn verhaal nog eens kracht bij te zetten, zei hij even later: "Voor een ondergelopen sintelbaan komen we niet terug. Dat is niet het natuurijs waar we het graag op doen, haha."

Geen A-rijders
Bergsma wist te vertellen dat er dinsdagavond in Nederland geen A-rijders mogen starten. Dat heeft de KNSB besloten, vertelde hij. "Dat is om de wedstrijd hier op de Weissensee te beschermen."

Gerelateerde artikelen