Sport6 feb '12 12:08Aangepast op 6 feb '12 15:22

Contador positief en is Tourzege kwijt [update]

Auteur: Marjan van den Berg

De Spaanse wielrenner Alberto Contador heeft de dopingregels overtreden. Dat heeft het sporttribunaal CAS bepaald. Contador raakt zijn Tourzege van 2010 kwijt.

Hij krijgt ook een schorsing van twee jaar. Bij de Spanjaard waren tijdens die Tour minieme sporen van het verboden middel clenbuterol gevonden. Zelf houdt hij vol dat de clenbuterol in zijn lichaam is gekomen door het eten van 'vervuild' vlees.

De Spaanse wielerbond bestrafte Contador niet, daarop stapten de internationale wielrenbond UCI en wereldantidopingbureau WADA naar het CAS.

Schleck wint Tour
Andy Schleck is nu met terugwerkende kracht Tourwinnaar van 2010. Denis Menchov is tweede, Samuel Sánchez derde. Luxemburger Schleck zei maandag niet verheugd te zijn over de straf van Alberto Contador. "Er is geen reden om blij te zijn. In de eerste plaats leef ik mee met Alberto. Ik heb altijd geloofd in zijn onschuld. Dit is een trieste dag voor de wielersport. Het enige positieve is dat er een einde komt aan een periode van 566 dagen vol onzekerheid. We kunnen eindelijk verder.''

Schorsing
Contadors schorsing gaat met terugwerkende kracht in en loopt af op 6 augustus van dit jaar. Dat betekent dat de Spaanse renner dit jaar niet aan de Tour kan deelnemen.

Gerelateerde artikelen