Sport22 mrt '11 12:45

UEFA verhandelt tv-rechten centraal

Auteur: Pieter van den Akker

De Europese voetbalbond UEFA gaat de tv-rechten voor EK- en WK-kwalificatiewedstrijden centraal verkopen. De maatregel is vooral bedoeld om de kleine bonden van hogere inkomsten te verzekeren. Dat zei voorzitter Michel Platini dinsdag in zijn openingstoespraak op het UEFA-congres in Parijs.

'Alle 53 bonden hebben hun handtekening hieronder gezet', zei de Fransman, die normaal gesproken later dinsdag voor een termijn van vier jaar wordt herkozen.
In het bestaande systeem moeten de nationale bonden zelf de tv-rechten verhandelen voor hun thuisduels in de kwalificaties voor EK's en WK's. Dat is nadelig voor de kleine bonden, die bij de loting moeten hopen op een goed voetballand om nog wat geld voor hun tv-rechten te beuren.
Aan de andere kant betekent een zware opponent minder kans op deelname aan een eindronde.
Met ingang van kwalificaties EK 2016
De UEFA verandert dit systeem met ingang van de kwalificaties voor het EK van 2016. Dan zal de Europese bond de marketing van de tv-rechten centraal regelen en kan de loting geen invloed meer hebben op de opbrengsten.
Concentreren op voetbal
Platini zei tegen de afgevaardigden van de kleine bonden: 'Jullie kunnen je concentreren op het voetbal en hoeven je geen zorgen meer te maken wat de loting voor uitkomst brengt. De UEFA garandeert hogere opbrengsten uit de tv-rechten.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen