Sport8 feb '12 06:40

Zonder juiste mindset geen finish

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Tocht der Tochten: bijna 200 kilometer afzien tussen Sneek en Leeuwarden. Als je niet sterk in je schoenen staat red je het niet. Hoe kun je jezelf psychisch het beste voorbereiden?

Wat je het beste kunt eten vertelden we u gisteren al. Maar hoe kun je jezelf psychisch het beste voorbereiden? Want alleen met de juiste mindset schaats je de Elfstedentocht uit.

De geest
Er zijn dus meer tactieken dan goed voedsel. BNR-redacteur Elfanie toe Laer selecteert de beste tips en die krijgt u deze week iedere ochtend voorgeschoteld. Vandaag hebben we het over de menselijk geest. Want de een goede mindset kan precies zijn wat je nodig hebt om jezelf te motiveren om toch maar door te schaatsen.

Psychiater Bram Bakker legt uit hoe je jezelf naar die eindstreep toe kunt denken. "Het begint bij Bartlehiem hè? Dat is de uitdrukking. Maar dat is ook echt zo", zegt Bakker. Maar wacht eens even. Bartlehiem is pas na een kilometer of 140.

Losing my religion
Als psychiater Bram Bakker daar zou komen en midden in de hel van het Noorden nog een beetje pootje-over zou proberen te doen dan zou Losing My Religion van R.E.M. hem er in ieder geval doorheen helpen. Hoopt hij.

Maar er is meer dan R.E.M. dat je kan helpen bij de voorbereiding op de Tocht der Tochten. Het sleutelwoord is rekening houden met de hel. "Je moet je erop instellen dat het gruwelijk en zwaar en ver is. Dan kun je het psychologische voordeel hebben dat het ineens mee zit."

Maar dat zal waarschijnlijk niet zo zijn. Bakker zelf holde vorig jaar voor zijn lol 89 kilometer door Zuid-Afrika. Daar deed hij voorbereidingservaring waar wij schaatsers misschien best nog wat aan kunnen hebben.

Het grote onbekende
"Ik had tot zestig kilometer gerend in mijn leven. En ik wist dus dat er nog dertig kwamen die ik nooit eerder had gedaan. Ik heb me vooral gefocust om die eerste zestig kilometer goed door te komen en me te realiseren dat wat daarna kwam voor mij het grote onbekende was."

En als je dan op twee derde bent, zo rond Franeker en Bartlehiem volgt dus het grote onbekende. Voor wie niet kan slapen van die griezelige vraag heeft deze zielenknijper in ieder geval goed nieuws.

"Een nacht niet of nauwelijks slapen is voor de meeste getrainde mensen geen enkel probleem. Sterker nog dat geeft alleen maar wat extra adrenaline. Dan moet je denken dat je tijdens het liggen wel gewoon uitrust."

Trucs
Piekeren is dus niet nodig. Maar helaas die man met die hamer die komt sowieso. Waarschijnlijk wacht hij je ergens op, ergens op dat lange rechte stuk tussen Bartlehiem en Dokkum. Hoe versla je dat duistere gevaar?

"Er zijn heel veel trucs. Er zijn mensen die gaan hoofdrekenen. En er zijn mensen die gaan denken aan de kindjes in diep, donker Afrika die honger lijden. Alles wat het relativeert of wat de aandacht afleidt dat helpt. Je mag ook fantaseren over de Beerenburg die je na de finish gaat drinken als je dat een inspirerende gedachte vindt."

Tips voor de iets minder bedreven schaatser
Voor de schaatsers die nog niet zo bedreven zijn op de ijzers verzamelde BNR tips om blessures te voorkomen. Die vindt u hier.

Gerelateerde artikelen