Sport19 okt '12 18:01

Giant wielersponsor? Beter van niet!

Auteur: Thijs Baas

Nú als hoofdsponsor instappen in de wielersport zou een zeer ondoordachte stap zijn van fietsenfabrikant Giant. Dat zegt sportmarketeer Bob van Oosterhout in BNR's The Friday Move.

"Ik vind het een beetje kort door de bocht. Ik vind het te snel gereageerd van Giant, want het overnemen gaat om 15 miljoen euro per jaar. De bedrijven die dat anno 2012 kunnen opbrengen zijn ook bedrijven die doorgaans heel professioneel en consciëntieus met hun merkbeleid bezig zijn en dan is wielrennen onder dit gesternte niet de beste keuze die je kunt maken.

Slechte keuze
Zeker op dit moment is wielrennen een slechte keuze voor een sponsor, vindt Van Oosterhout. Giant heeft bovendien 'een beetje boter op het hoofd'. "Giant ziet uiteraard een beetje de fietsenmarkt instorten door alles wat er gebeurt, dus het is niet helemáál een objectieve keuze als je dit zo hoort." 

Voor het komend jaar hoeven de renners van Rabobank bovendien nog niet om hun baan te vrezen. "Tot en met eind 2013 steunt Rabobank de ploeg nog, althans funden ze de stichting of BV die het gaat worden. Maar de jonge renners hebben allemaal te maken met een situatie waarin het nog maar de vraag is wat het bedrijfsleven, de media en de fans gaan doen."

Extra onderzoek
Daar komt nog bij dat de Nederlandse Dopingautoriteit extra onderzoek gaat doen bij de Raboploeg, naar aanleiding van het Amerikaanse dopingrapport van vorige week. Dat rapport, vol met vernietigende conclusies over Lance Armstrong, biedt volgens het instituut ook genoeg aanknopingspunten om in Nederland onderzoek te doen, zegt het instituut.

Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit legt de werkwijze uit. "We gaan nu gewoon kijken naar de namen die in dat verband aan de orde zijn gekomen. Er zijn drie dingen: hoe zit het met verjaring, wie is exact verantwoordelijk waarvoor en zijn er feiten rondom de personen die we boven tafel kunnen krijgen die relevant zijn voor het onderzoek."

Termijn
Hoeveel tijd dat onderzoek in beslag zal nemen is nog niet bekend. "Dat is heel moeilijk te zeggen. Het kan razendsnel zijn, vooral als er geen enkele overtreding kunnen vaststellen of vervolgen. Het kan ook langer duren, als blijkt dat het één tot het ander leidt."

Op de beslissing van Rabobank om zich terug te trekken uit de wielerploeg heeft de mededeling van de dopingautoriteit geen invloed gehad, meent Herman Ram. "Eerlijk gezegd denk ik niet dat Rabobank op basis van zo'n bescheiden mededeling dit soort besluiten neemt. Het is toch een beetje een voetnoot in een heel groot complex." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen