Sport11 feb '12 20:40Aangepast op 12 feb '12 08:44

AZ pakt koppositie

Auteur: Anne-Greet Haars

AZ staat weer alleen bovenaan in de eredivisie. De Alkmaarders versloegen Excelsior zaterdagavond op eigen veld met 2-0 en staan nu 3 punten voor op PSV.

Lastig
AZ had het zaterdagavond een klein uur lastig met Excelsior. De Rotterdammers wisten het spel van de Alkmaarders te ontregelen en kregen zelf enkele goede kansen.

Langer dan 57 minuten hield Excelsior het niet vol. AZ won alsnog eenvoudig met 2-0 en is in ieder geval tot zondagmiddag weer alleen koploper van de eredivisie. Dan komt PSV, dat nu 3 punten minder heeft, in actie tegen De Graafschap.

Martens
Maarten Martens besliste de wedstrijd in het AFAS Stadion binnen 3 minuten. De Belg was in de 58e en de 60e minuut trefzeker. Daarna slaagde laagvlieger Excelsior erin om de schade verder beperkt te houden. De ploeg uit Rotterdam moest wel de eerste nederlaag incasseren in de laatste vijf ontmoetingen met AZ.

Smaak te pakken
De formatie van coach Gertjan Verbeek heeft de smaak weer te pakken na een moeizaam begin van de tweede seizoenshelft. Vooral Martens is na lang blessureleed opgeleefd bij AZ.

De middenvelder speelt als vanouds en weet naast goed spel ook het doel regelmatig te vinden. Eerder deze maand besliste hij het bekertreffen met de amateurs van GVVV ook al met twee treffers.

Late wijziging
Excelsior moest vlak voor de aftrap nog een wissel toepassen omdat Tim Vincken niet fit was. Moussa Kalisse verving hem. Ondanks die late wijziging ging het spel in de eerste helft zowaar gelijk op.

Excelsior speelde brutaal en kreeg goede kansen via Darren Maatsen en Bart Schenkeveld, die er net niet in slaagden om doelman Esteban te passeren. De beste mogelijkheden waren wel voor AZ. Charlison Benschop raakte de paal met een afstandsschot en Brett Holman kopte op de lat.

Stroef
Ook aan het begin van de tweede helft liep het stroef bij AZ. Een prachtige aanval bracht daar echter verandering in. Martens combineerde met Holman en rondde bekwaam af.

De tweede treffer kwam wat gelukkig tot stand. Excelsior-verdediger Leen van Steensel werkte de bal bijna in eigen doel, Martens gaf op de lijn het laatste zetje. Zo tankte AZ na de midweekse 6-0-zege op ADO opnieuw vertrouwen voor de ontmoeting met Anderlecht donderdag in de Europa League.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen